Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v nominaci na EHT dvanáct posil z NHL

Stockholm
Aktualizováno

Hokejisté Švédska mají v nominaci na turnaj Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích dvanáct posil z NHL. Vedle deseti hráčů z celků, které se nedostaly do bojů o Stanleyův pohár, je také útočník William Karlsson z Columbusu. Ten vypadl v 1. kole play off s Pittsburghem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Švédska absolvují Carlson Hockey Games s 11 posilami z NHL.

Článek

Kouč Rikard Grönborg může počítat i s brankářem Eddiem Läckem a útočníky Eliasem Lindholmem, Joakimem Nordströmem, Victorem Raskem z Caroliny. Dále pak s dalšími forvardy Gabrielem Landeskogem a Carlem Söderbergem z Colorada, zadáky Victorem Hedmanem a Antonem Stralmanem z Tampy Bay, Johnem Klingbergem z Dallasu a Oliverem Ekmanem-Larssonem z Arizony.

Pro následný šampionát v Kolíně nad Rýnem a Paříži mají Švédové jisté ještě další dvě posily. Až po závěrečném turnaji série Euro Hockey Tour se k týmu připojí obránce Alexander Edler z Vancouveru a nejčerstvější potvrzenou akvizicí z NHL je forvard Marcus Krüger z Chicaga.

Devětadvacetiletý Läck a o čtyři roky mladší Nordström budou ve švédské reprezentaci debutovat. Naopak suverénně nejvíce zkušeností z kádru má se 125 starty útočník Joel Lundqvist z Frölundy, který je mistrem světa z let 2006 z Rigy a 2013 ze Stockholmu.

U posledního titulu Švédů před čtyřmi roky byl i Landeskog, který má stejně jako Ekman-Larsson i stříbro z olympijských her 2014 ze Soči. Na začátku této sezóny na Světovém poháru v Torontu, kde Švédové vypadli v semifinále, reprezentovali Landeskog, Hedman a Söderberg. John Klingberg se potká v týmu se starším bratrem, útočníkem Carlem ze Zugu.

Švédové vstoupí do turnaje ve čtvrtek ve stockholmské hale Hovet proti Rusku. O dva dny později se po přesunu do Českých Budějovic utkají s českou reprezentací a v neděli je čeká severské derby s Finskem. V tabulce EHT jsou Švédové po třech turnajích třetí o tři body za druhými Čechy.

Nominace hokejistů Švédska na Carlson Hockey Games ve Stockholmu a Českých Budějovicích (27.-30. dubna):
Brankáři:
Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL),
Eddie Läck (Carolina/NHL),
Niklas Svedberg (Ufa/KHL),
Obránci:
Calle Rosén,
Philip Holm,
Eric Martinsson (všichni Växjö),
Anton Stralman,
Victor Hedman (oba Tampa Bay/NHL),
Henrik Tömmernes (Frölunda),
John Klingberg (Dallas/NHL),
Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL),
Útočníci:
Elias Lindholm,
Joakim Nordström,
Victor Rask (všichni Carolina/NHL),
Carl Söderberg,
Gabriel Landeskog (oba Colorado/NHL),
Pär Lindholm (Skelleftea),
Dennis Everberg (Växjö),
Joel Lundqvist (Frölunda),
Richard Gynge (Nižněkamsk/KHL),
Carl Klingberg (Zug/Švýc.),
Marcus Krüger (Chicago/NHL)
Linus Omark (Ufa/KHL),
Mario Kempe (Podolsk/KHL),
William Karlsson (Columbus/NHL).

Reklama