Hlavní obsah

Voráček má za sebou vyšetření, Sobotka by chtěl přijet. Záležet ale bude na stavu kapitána

Paříž
Aktualizováno

Povzbudivé zprávy dostala v úterý dopoledne česká hokejová reprezentace. Stav jejího kapitána Jakuba Voráčka, který z pondělního zápasu s Finy na konci první třetiny po tvrdém zásahu do hlavy od útočníka Osaly odstoupil, není vážný. Forvard Philadelphie absolvoval v dějišti mistrovství světa v Paříži v doprovodu lékaře národního týmu Dušana Singra vyšetření v nemocnici a výsledky testů byly negativní. I od zdravotního stavu Voráčka se nejspíš bude odvíjet situace okolo útočníka St. Louis Vladimíra Sobotky, jenž projevil zájem reprezentaci na šampionátu posílit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Voráček a David Pastrňák

Článek

„Bezprostředně po tvrdém hitu Jakub chviličku udával snížení koncentrace, zápas dohrát nemohl. Potom začal pociťovat bolesti hlavy, měl výpadek paměti - takové známky lehkého otřesu mozku," přiblížil dnes českým novinářům lékař národního týmu Dušan Singer.

„V úterý dopoledne jsme s ním jeli do nemocnice na komplexní vyšetření, která naštěstí neprokázala nic negativního. CT snímek byl negativní, závěr neurologického vyšetření zněl: bez ložiskových změn," potěšily nejen Singra závěry lékařských vyšetření.

Úterní dobrovolný trénink Voráček vynechal, na tom středečním by se ale už měl objevit. Jeho start ve čtvrtečním souboji s Nory tak není vyloučený.

Čas hraje ve Voráčkův prospěch

„Bude záležet na Kubových pocitech a koncepci trenérů. V zásadě ale bude mít pro hokej zelenou, naštěstí se dnes ani zítra nehraje, což je příznivý faktor. Kuba je natolik zkušený hráč, že sám dokáže odhadnout, kdy může jít na led nebo do zápasu. Z medicínského hlediska hraje čas v jeho prospěch. Kdyby se rozhodl, že to ještě není ono a potřebuje mírnou úlevu, souhlasil bych s ním," řekl Singer.

„Typické příznaky pro otřes mozku jako závratě nebo pocity na zvracení se u něj nevyskytly. Velice brzo se dostal do formy. Teď není potřeba, aby měl klidový režim. Může se jít projít, provádět osobní aktivity, ale bez zvýšené námahy. Žádná omezení jsem mu nedával. V noci na úterý jsem ho kontroloval, budu ho hlídat i nadále," popisuje Singer starost o VIP pacienta.

Právě od zdravotního stavu Voráčka se bude odvíjet možný příjezd Vladimíra Sobotky do Paříže. Generální manažer reprezentace Martin Ručinský se s útočníkem St. Louis spojil v pondělí večer po utkání s Finskem.

Sobotka chce reprezentovat. Dostane ale šanci?

„Zajímal nás hlavně jeho zdravotní stav. Řekl mi, že prohlídkou prošel, je zdravý a víceméně pro nás k dispozici. Vláďa projevil zájem reprezentovat, když budeme mít zájem, tak přijede do Paříže," prohlásil Ručinský.

Národní tým má na soupisce poslední dvě volná místa pro hráče do pole. „Musíme brát taky ohled na to, kdyby se nám zranil nějaký obránce. Museli bychom na soupisku zapsat jiného beka," uvědomuje si Ručinský.

„Jsme teď v situaci, že nevíme, co bude s Vorasem, počkáme do středy, jak se bude cítit. Pak budeme reagovat. Zítra Vláďovi zavolám a budu ho informovat, jak se vyvíjí zdravotní stav Vorase. Budeme neustále v kontaktu, na rovinu mu všechno povím," pokračoval Ručinský a na přímou otázku, jestli by s uzdraveným Voráčkem příjezd Sobotky padl, odvětil. „Není to úplně definitivní, ale je to jedna z variant."

Na šanci dostat se na soupisku v Paříži čekají i obránci Kolář se Šulákem a útočníci Lev s Holíkem, který se k národnímu týmu připojil dnes.

Měl by Vladimír Sobotka posílit českou reprezentaci na MS?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
Celkem hlasovalo 16054 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko