Hlavní obsah

Smutná Praha. Fanoušci už pět let nevítají hokejisty na letišti

Praha

Šest lovců autogramů, kamarádi a rodinní příslušníci. Přílet hokejové reprezentace nepřilákal davy fanoušků. Nálada bez chuti, takové nijako. Sedmé místo z mistrovství světa, to není důvod k bujarým oslavám. Vlastně k žádným. Reprezentace už pět let nezná radost ze světové medaile. „Byl to tichý let, seděli jsme s rodinami. Chtěli jsme to hlasitější,“ přiznal po přistání v Praze útočník David Pastrňák.

Čeští hokejisté se vrátili domů z mistrovství světa_02

 
Článek

Bedny s bruskami, nářadím. Všechno uklidit. Na pár měsíců má reprezentace klid. Čas na nabrání nového elánu. „Už včera jsem výsledek vstřebal, nepovedlo se nám to, ale užil jsem si to na sto procent, bohužel poslední zápas s Ruskem nevyšel," vracel se ke čtvrtfinálové porážce 0:3 obránce Radim Šimek.

Když je medaile, cinkne to, fanoušci čekají na své hvězdy. Pro rok 2017 nepřišel téměř nikdo. Podobný scénář jako už posledních pět let. V roce 2012 šlo o bronzovou oslavu. Jak ta by byla dnes sladká. „Udělali jsme maximum, to je asi všechno, co bych k tomu řekl," dodal smutný Šimek.

Zklamání, odměřenost. Dva výrazy, které se daly vyčíst z tváří hokejistů. Mezi nimi chyběl Tomáš Plekanec, ten nabral z Paříže směr Montreal. Drtivá část mužstva přiletěla domů. Za pár dní se zase rozletí, tentokrát na dovolené, vstřebat neúspěch a zapomenout.

Smutek, zklamání

„Bohužel nám nevyšel zápas s Ruskem," opakovali všichni. Pastrňák, útočník Bostonu, se od některých fanoušků dočkal kritiky, že nesplnil svoji roli. Za něj se postavil kapitán Jakub Voráček, který ho ještě v Paříži bránil. „Všiml jsem si toho, jsem rád, poděkoval jsem mu," reagoval na kapitánova slova forvard, který přiletěl i bez podepsané smlouvy v NHL.

Objímání s dětmi, rychlý přesun přes halu, naskočit do auta a uzavřít kapitolu sezóny 2016/2017. „Ještě jsem to nějak nevstřebal, takhle jsem si to nepředstavoval," přiznal obránce Jakub Jeřábek, který si přivezl z Francie sádru na pravé ruce. To jako následek posledního utkání s Ruskem, které nedohrál, protože v první třetině musel odstoupit kvůli zlomenině prstu.

„Ještě je krátká doba. Zklamání bylo, je a bude. Vždycky jsou nějaké prognózy před, pak to nějak skončí. Nechci říkat, že český hokej je na ústupu. Teď mě čeká hodnocení. Splnili jsme postup do čtvrtfinále, to je všechno," řekl k českému vystoupení ve Francii hlavní kouč Josef Jandač, který měl jako všichni z týmu jinou představu o konci, příletu a vítání v Praze.

Jaký bude rok 2018 a přílet z Dánska? Opět bez fanoušků?

Reklama

Související témata: