Hlavní obsah

Kdo se objeví v širší nominaci pro OH? Nikoho přemlouvat nebudeme, ujistil Jandač

Praha

Minimálně 29 zápasů a dvě vrcholné akce. Je zřetelné, že letošní sezóna bude pro českou hokejovou reprezentaci hodně nabitá a perná. Na květnovém mistrovství světa v Dánsku prahne po šesti letech ukončit čekání na cenný kov, ještě před tím však na trenéra Josefa Jandače číhá jiná výzva. Poskládat se svým štábem silný tým, jenž se pokusí uspět na zimní olympiádě v korejském Pchjongčchangu, které se poprvé od roku 1994 nezúčastní borci z NHL. „Rádi bychom přivezli medaili z obou akcí,“ hlásí 48letý kouč národního mužstva.

Josef Jandač o olympijském hokejovém turnajiVideo: Sport.cz

 
Článek

Co říkáte skutečnosti, že se na únorovém turnaji pod pěti kruhy nepředstaví hráči z kanadsko-americké ligy?

Patřím k těm, kteří si myslí, že na olympiádě by měli startovat nejlepší hráči na světě. Jenže NHL si prosadila toto řešení a já to nijak neovlivním. Koncentruju se na to, abych vybral hráče z evropských lig. Věřím, že pro fanoušky půjde pořád o výbornou zábavu.

Kdy provedete širší nominaci pro olympijské hry?

Do 15. září musíme uzavřít tzv. „long list", na němž budou všichni potenciální hráči, jež by mohli nastoupit na turnaji.

Kolik jmen máte v hledáčku?

Dali jsme jich zatím dohromady zhruba sedmdesát. Někteří další hokejisté budou do tohoto data ještě přibývat. Nechceme na nikoho zapomenout a dostat se do situace, aby nějaký hráč výborně rozjel sezónu, a my najednou zjistíme, že není na long listu. Pokud by se opravdu stalo, že by hráč, který bude v sezóně zářit, nebyl na seznamu, budu věřit schopnostem nového generálního manažera Milana Hniličky. (smích)

Po dvojutkání se Slovenskem vás ještě před olympiádou čeká listopadový turnaj Karjala a v prosinci Channel One Cup. Čekáte, že omluvenky hráčů pro tyto turnaje klesnou na minimum?

Věřím, že nebudou žádné. Kluci cítí, že je olympijská sezóna a mají daleko větší šanci se na turnaj podívat, než při účasti hráčů z NHL, jak tomu bylo dřív. Pevně věřím, že ochota bude.

Z Nashvillu zamířil do Slovanu Bratislava Marek Mazanec, za Nižněkamsk bude zase nastupovat útočník Andrej Nestrašil. Jaké mají šance se do nominace na OH probojovat?

Pokud jde o Marka, je jen dobře, že se tím zvedne konkurence v brance. Je to kluk, který o olympiádu bude bojovat. U Andreje šly po zranění jeho výkony dolů, loňská sezóna se mu nepovedla. Budeme se na něj chtít taky podívat.

Může v širší nominaci figurovat třeba Jiří Hudler, který zatím nemá podepsanou smlouvu na příští sezónu? Případně Patrik Eliáš, jenž uzavřel kariéru v NHL?

I to je možné. Na OH se může objevit zkušený hokejista, jenž by třeba z důvodu náročné a dlouhé sezóny odmítl start na mistrovství světa. Rozhodně však nebudeme nikoho přemlouvat.

Reklama