Hlavní obsah

V Hradci asi došlo k posunům, vysvětloval Jandač absenci Jarůška

Třinec

Česká hokejová reprezentace se v pondělí dopoledne sešla v Třinci k prvnímu tréninku před přípravnými zápasy se Slovenskem, které se hrají ve středu v třinecké Werk Aréně a o den později v Žilině. Chyběl původně nominovaný útočník Richard Jarůšek z Hradce Králové. Nejzkušenějšími hokejisty výběru trenéra Josefa Jandače v němž je 14 nováčků, tak budou obránce Libor Šulák a útočník Radan Lenc. „Noví kluci jsou trochu vykulení, ale tak to bývá. My jich za tu dobu zabudovali už moc a víme, že jim musíme dát prostor, aby se adaptovali,“ pousmál se Jandač. V kádru je 22 hráčů - dva brankáři, osm obránců a 12 útočníků.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kouč Josef Jandač na tréninku české hokejové reprezentace v Třinci před přípravnými zápasy se Slovenskem.

Článek

Ukázal vám něco první trénink v Třinci?

Nechci dělat závěry po jednom tréninku, ale bylo to docela slušné, i když ze začátku nebyla kvalita provedení úplně ideální. Je ale pořád teprve začátek sezóny a taky je to o tom, že ti kluci jsou malinko nervózní. Celkově jsem byl ale spokojený.

Z původního výběru chybí útočník Hradce Králové Richard Jarůšek. Zklamalo vás, že se přípravných duelů nezúčastní?

Přestože Hradec Králové hraje Ligu mistrů, tak Jarůška nejprve bez problémů uvolnili. Ale asi tam pak došlo k nějakým posunům v organizaci a volali mi trenéři, že vědí, že ho uvolnili, ale že by ho potřebovali do hry. Nevím, jestli tam mají nějaké marody, nebo zranění, ale neměl jsem problémy jim vyhovět. I nám záleží na tom, aby byly výsledky na klubové scéně. Respektujeme Ligu mistrů a nasazení do reprezentačního kempu jsme udělali až po konzultaci se všemi trenéry. Tahle situace nás bude potkávat, tak jak nás to potkávalo loni, kdy byly pauzy na Euro Hockey Tour a zároveň se hrála Liga mistrů. Vždy jsme se snažili nějaký kompromis vymyslet.

Neuvažoval jste o tom ještě někoho donominovat?

Uvažoval, máme tam nějaký okruh kluků, ze kterého bychom případně doplnili. Ale jen, kdyby se někdo zranil. Jinak ne. Nechal jsem to ve dvanácti a budu věřit, že se nikdo nezraní.

Uvažoval jste i o tom, že byste pozval zlínského Chytila a brněnského Nečase, nebo dostala přednost reprezentační dvacítka? Je možnost, že by se k týmu ještě připojili?

Domluvili jsme se s trenérem dvacítky Filipem Pešánem, že pokud je chce, ať si je vezme. Nečase jsme v nominaci neměli, protože jsem se dozvěděl od Libora Zábranského (majitel Komety Brno), že je hodně unavený po nějakých akcích. Byl i zraněný a ve chvíli, kdy jsme začali dělat nominaci, teprve začal trénovat a nebyl v tréninku. Co se týká Chytila, tak ten v nominaci byl, míří na kemp, trenér Pešán má možná poslední šanci ho teď vidět před mistrovstvím světa do 20 let, proto dostal přednost si ho vyzkoušet.

V týmu máte dva brankáře Bartošáka z Vítkovic a Svobodu z Plzně, dostanou šanci oba dva?

Každý bude chytat jeden zápas. Bartošák bude chytat v Třinci a Svoboda na Slovensku.

Kapitánem tohoto výběru je Radan Lenc, proč padla volba právě na něj?

Je to kluk, který už s nároďákem něco odjezdil, takže z hlediska zkušeností, které má z turnajů Euro Hockey Tour, jsme zvolili jeho.

Studoval jste soupisku Slovenska?

Vím, co tam mají za hráče, ale my se zaměřujeme především na naše kluky.

Na prvním tréninku se na ledě vedle sebe objevily dvojice ze stejných klubů. Jak moc vnímáte klubové vazby při skládání formací?

Kluci jsou z klubů sehraní, například Musil s Lencem spolu hráli v Mladé Boleslavi skoro celou sezónu, tak jsme tu dvojici nechtěli trhat. To samé platí o plzeňských hráčích, které jsme taky dali k sobě.

Jediným legionářem, když pomineme exznojemského Libora Šuláka, je David Kaše ze švédské Mory. Proč jste chtěl vidět právě jeho?

Protože tím, že bude ve Švédsku, ho nebudeme mít až tolik pod drobnohledem. Nechtěli jsme ho tahat zbytečně ve chvíli, kdy bude bojovat o místo v sestavě v nějakých zápasech a teď byla ideální příležitost ho vytáhnout. Uvidíme, jak se mu pak bude ve Švédsku dařit.

Kemp v Třinci připomíná letní kempy z předešlých sezón s tím rozdílem, že se budou hrát dvě utkání. Je to v tomhle lepší?

Vždy je lepší, když hráče uvidíme nejen v tréninku, ale i v zápase. Předtím byly kempy bez zápasů a snažili jsme se je dělat na přelomu července a srpna, kdy nejsou žádné přípravné zápasy, nebo Liga mistrů. Nyní je oficiální pauza a reprezentace má na hráče nárok, stejně jsme ale volili kompromisní řešení. I proto tady není nikdo z KHL, kde začíná soutěž a kluci bojují o pevné místo v sestavě. Chtěli jsme vidět mladší kluky, ti starší nahazují motory až později a nechtěli jsme je vytrhávat ze sestavy.

V ostrém zápase je pro hráče větší šance ukázat se...

Zápas každého více prověří, než jen trénink. Na druhou stranu, i když byly v minulosti tyhle kempy různě kritizované a názory na to byly spíše skeptické, nám se to osvědčilo. Hodně hráčů jsme pak postupně zabudovali i do reprezentace. Teď máme možnost si zahrát i dva zápasy a za to jsme hodně rádi.

Takovým objevem je i obránce Libor Šulák, který se nakonec dostal až na světový šampionát a následně podepsal kontrakt s Detroitem. Jak se díváte na ten jeho příběh a vzestup z EBEL?

On už v tom loňském kempu udělal velký skok. Připravoval se s kvalitními hráči a pořád nás přesvědčoval, že ve výběru má zůstat. Až nakonec udělal nominaci na mistrovství světa. A udělal ji zaslouženě, to je třeba říct. Libor má přednosti moderního obránce. Udělal velký pokrok a věřím, že to není jeho konečná. Když přišel do kempu, byl trochu vystrašený, než se rozkoukal. Když ho vidím na tréninku dnes, tak je úplně jiný. Nabral sebevědomí a je to znát. Stejnou šanci mají i tihle noví kluci, kteří přijeli do Třince. Jsou taky trochu vykulení, ale tak to bývá. My jich za tu dobu zabudovali už moc a víme, že jim musíme dát prostor, aby se adaptovali.

Šulák by rád hrál v NHL, to by ale pravděpodobně nemohl na olympiádu. Co byste si přál vy?

Hlavně nesmí podlehnout tomu, že má smlouvu s Detroitem a je z něj hotový hráč pro NHL. Když uspěje, budu jenom rád, ale zase bych nerad, aby skončil na farmě. To si musí ale každý zvolit sám. Osobně si myslím, že by pro něj bylo lepší hrát finskou ligu, než nižší zámořskou soutěž.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články