Hlavní obsah

Hokejová pohádka pokračuje. Šulák se vyrazí za oceán poprat o místo v Detroitu

Martin KézrPrávo

Jméno Libor Šulák znali před půl rokem jen fajnšmekři. Překvapivou nominací na pařížské MS ale 23letému obránci hokejová pohádka neskončila. V létě se upsal Detroitu a po dvou reprezentačních zápasech se Slováky vyrazí za oceán bít se o NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Libor Šulák během tréninku hokejové reprezentace v Praze.

Článek

Nemusíte se občas štípnout, abyste uvěřil, že se vám to všechno nezdá?

Když jsem na jaře hrál EBEL za Znojmo, asi by se všichni smáli tomu, že se objevím na ledě ve čtvrtfinále mistrovství světa a vzápětí podepíšu nováčkovskou smlouvu v NHL. Ale všechno je o píli, a když na hokej v těžkých chvílích nezanevřete, tak se i štěstí obrátí k vám. Jakmile se ozval Detroit, že by o mě stál, neváhal jsem. Taková možnost se neodmítá.

Kde byl pro vás ten zásadní zlom v kariéře?

Možná před dvěma roky, když jsem se nedohodl s Chomutovem. Chtěl jsem pak zkusit něco jiného a naskytla se možnost jít do Znojma. Dostal jsem tam důvěru a šanci se vyhrát, nakonec ta moje pěšinka do reprezentace a velkého hokeje ani nemusela jít přes extraligu.

Jak moc už teď nosíte v hlavě sen o NHL?

Cennou zkušeností byl letní kemp nováčků, protože jsem nikdy ani neviděl, co NHL obnáší a jak to tam v klubech vypadá. Teď už mám nějakou představu a 8. září se v zámoří rozhodne, kam dál povedou moje kroky. Buď neudělám tým a pošlou mě do Lahti, kde to mám vše domluveno. Nebo v Americe zůstanu a budu se rvát o místo v Detroitu.

Přizpůsobil jste tomu i nějak letní přípravu?

Pořád na sobě makám. Na led jsem šel ve Znojmě, pak i doma v Pelhřimově. Snažil jsem se být ale v létě i hodně s rodinou a užít si malého, který má rok a tři měsíce. Pokud v Americe zůstanu, tak ho uvidím asi až za dlouho. I když rodina pak půjde tam, kde budu já.

S Lahti jste byl v kontaktu?

Poslední týden suché přípravy jsem tam jel omrknout situaci, poznal možné budoucí spoluhráči a ocenil, že manažer moji pozici chápe. Jak jsem nikdy nepůsobil v cizině, tak neumím plynně anglicky, i proto by možná pro mne bylo lepší vydržet v zámoří. V Lahti zněla kabinou spíš finština, i když mě se všichni ptali samozřejmě anglicky.

Je to i pro vás velké dilema, kde vlastně v sezóně hrát?

Stojím o NHL, ale důležité je, že se mám kam vrátit. Nevýhodou evropského angažmá je ale to, že zpátky do zámoří bych mohl až po skončení práce ve finském klubu. Když bych teď v Americe zůstal, tak by třeba přišla šance zahrát si nějaký zápas někdy během sezóny.

Neriskujete však účastí v národním týmu před tak důležitým testem kariéry?

Vůbec! Zranění může přijít kdykoli, možná tím spíš, když bych se ho bál. Beru to tak, že do Detroitu přijedu správně rozehraný. Za národní tým hraju vždycky moc rád.

Reklama

Související témata: