Hlavní obsah

Písmenko to za mě neodehraje, říká Lenc překvapený céčkem na reprezentačním dresu

Třinec

Za národní tým hrál boleslavský útočník Radan Lenc poprvé loni v listopadu, přesto je v současném výběru Josefa Jandače s osmi starty nejzkušenějším hokejistou. Tak nějak logicky mu připadla i role kapitána českého mužstva pro středeční zápas se Slováky v Třinci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radan Lenc přichází na sraz hokejové reprezentace v březnu 2017 v Praze.

Článek

Bylo pro vás překvapení, když jste byl určený kapitánem?

Jo, docela veliké. Rozhodně bych nečekal, že tady dostanu céčko na dres. Nechci se tím ale nějak svazovat, ani to písmenko to za mě neodehraje. Přiznávám, že jsem se do role kapitána nikdy během kariéry nehrnul, ale sešlo se to tak, že mi letos během letní přípravy dali céčko také v Boleslavi, takže už alespoň trochu vím, co dělat.

Co vás bude kapitánství národního týmu v klubu stát?

Tím, že žádný hráč Boleslavi v takové pozici ještě nebyl, tak ani v sazebníku za to částka vypsaná není, ale kluci si na mě určitě něco vymyslí. Už jsem nějaké zápasy v českém dresu odehrál, nervózní bych být neměl, ale na druhou stranu reprezentace není každodenní záležitost. Dostal jsem se do ní teprve minulou sezónu a teď je to pro mne veliký skok, že bych měl být tím pomyslným tahounem.

A to je vám teprve šestadvacet let...

Když vidím to mládí v kabině, tak si neříkám teprve. Vždyť já tu jsem úplně nejstarší hráč. Z mužstva ale cítím velkou dravost, osobně mám rád pracovitost na ledě a tady jsme všichni stejně naladění. Doufám, že tu energii z tréninku prodáme i na ledě.

Jak se projevíte jako kapitán?

Nějaké to správné vyburcování ke kapitánství patří, ale určitě nebudu někde zběsile mlátit hokejkou. Nejsem ani typ, který by rozdával rozumy nebo zbytečně zvyšoval hlas, ale když mám co říct k týmu, tak to uděláme v klidu.

Uvědomujete si, že se řadíte do galerie slavných hráčů, kteří vedli hokejovou reprezentaci jako kapitáni?

Mám to céčko sice jen na dva zápasy se Slováky, ale moje jméno už navždy bude v nějakém seznamu kapitánů, na to vážně musím hrdý. Když jsem jako malý snil o reprezentaci, tak by mě ani nenapadlo pomyslet, že budu jejím kapitánem.

Může být pro vás třeba vzorem někdejší boleslavský spoluhráč David Výborný, který tuto roli v reprezentaci dlouhá léta vzorně plnil?

Okoukal jsem od něj hodně věcí, ale s Davidem se absolutně nemohu srovnávat. Oni byl obrovská persóna na ledě i v kabině. Neskutečně vycítil, kdy je třeba to vzít na sebe, kdy je vhodné mužstvo uklidnit a kdy promluvit, prostě výjimečný hokejista.

Cítíte jako velkou výhodu, že trenér sází na vaši souhru s Pavlem Musilem z Mladé Boleslavi a nechává vás pohromadě v jednom útoku?

Pro mne ohromné plus, hrajeme takhle spolu už přes tři roky a některé věci na ledě můžeme dělat poslepu. Ještě jsme tam měli k sobě Tomáše Hyku, kterému ale přeju, že se mu konečně podařilo vypadnout do NHL. Takže v repre nám tam dali mladého Kašeho, snad spolu zafungujeme.

Budete mít v třineckém hledišti tradiční podporu z domova?

Rodiče jsou nadšení fanoušci, kteří za mnou jedou klidně světa kraj. Do Třince určitě dorazí, třeba se k nim ještě někdo i přidá. Naši byli oba v únoru Švédsku, taťka dokonce předtím i při mém debutu ve Finsku, takže rozhodně si nenechají ujít, když budu mít premiéru s céčkem na českém dresu.

Reklama