Hlavní obsah

Velké třinecké premiéry. Na české straně ji zažije třináct hráčů, u Slováků kanadský kouč

Třinec

Pro oba týmy je dnešní úvodní utkání olympijské sezóny velkým testem. Čeští hokejisté vyjedou na třinecký led s třinácti nováčky, Slovensko zase poprvé vede 66letý kanadský kouč Craig Ramsay.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kouč Josef Jandač na tréninku české hokejové reprezentace v Třinci před přípravnými zápasy se Slovenskem.

Článek

Slovákům i přes zranění vítkovického Baranky a chomutovských Skokana s Valachem zůstala osmička reprezentantů z české extraligy a všichni hráči chtějí kouči premiéru osladit skalpem rivala, na nějž se čeká od dubna 2013. „Soupeř má přece jen obouchanější kádr s kluky, kteří už několikrát okusili atmosféru mistrovství světa," upozorňuje český trenér Josef Jandač na jména Nagy, Hudáček či Tybor.

Pravděpodobné sestavy
Česko: Bartošák – Šulák, T. Dvořák, D. Sklenička, Klok, Pyrochta, D. Musil, Kalina, Němeček – Lenc, P. Musil, D. Kaše – P. Straka, Stach, Indrák – M. Hanzl, Herman, Uher – Tomeček, Tomášek, D. Šťastný.
Slovensko: Konrád – Černák, J. Mikuš, Brejčák, Kotvan, Čerešňák, Gernát, Holenda, Romančík – Tybor, L. Hudáček, Sukel – Nagy, Hovorka, Koyš – Zagrapan, Buc, A. Kudrna – Macík, Paulovič, Svitana.
Hraje se od 17:00 v Třinci, vysílá ČT Sport, on-line reportáž přinese Sport.cz

„Touha předvést se bude určitě na obou stranách. Máme mladé vlčáky, kteří mají ohromnou chuť hrát a měli by obstát i bruslařsky. Od prvního tréninku v pondělí je patrné, jak se těší a poctivě makají," dodává Jandač, jenž vyrukuje s velmi nezkušenou sestavou. Dohromady 22 nominovaných reprezentantů posbíralo pouhých 38 mezistátních startů.

„Při tak velkém počtu nováčků se dá očekávat určitá nervozita, ale věřím, že to bude jen ta zdravá, která hráče pomůže ještě víc vybudit, aby podali dobrý výkon. Energie je z nich cítit na každém kroku," míní Jandač.

Soustředění v Třinci připodobňuje letním kempům z předešlých dvou sezón jen s tím rozdílem, že letos hráče čekají i dvě utkání. „Zápas každého více prověří než jen trénink, takže jsme za to rádi. Záměrně jsme koncem srpna brali spíš mladší kluky, kteří potřebují zabudovat do týmu. Ti starší nahazují motory až později," dodává kouč.

Slováci řeší především kouče. I když Ramsayho asistent Országh musel odjet s Banskou Bystricí na Ligu mistrů do Wolfsburgu, trenér dostal na střídačku další dvě osobnosti s bohatými zkušenostmi z NHL. „Višňovský bude mentorem obránců a Handzuš si vezme na starosti útočníky. Klíčová je komunikace, takže oba jim budou i překládat. Já potřebuju zjistit, co hráči hokejově nabízí," říká Ramsay.

„Těžko říct, s čím přijdou Slováci pod novým koučem, jenž působil v NHL. My se především soustředíme na nás a na to, co chceme hrát my. Bude to hodně hokej o bruslení a o osobních soubojích, na to jsme ladili tréninky a snad se to i podaří přetavit do hry v zápasech," doplnil asistent trenéra národního týmu Jiří Kalous.

Ve stejně brzkém termínu (23. srpna) hrála česká reprezentace v novém století zápas jen před třinácti lety, kdy zahájila sezónu v přípravě před Světovým pohárem proti Finsku v Praze. „Není to v mezinárodních akcích častý jev. Je to termín, který nám dovolil vzít mladé nevyzkoušené kluky, a věříme tomu, že si někdo řekne i o tu nominaci dál," podotkl Kalous.

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko