Hlavní obsah

Kdy bude hokejové MS znovu v Česku? Svaz má jasný plán a věří, že se nenajde protikandidát

Praha

Pro nadcházejících pět let jsou pořadatelé světových šampionátů určeni, český hokej však věří, že hned v roce 2023 by se mohlo dostat na něj. Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Martin Urban už dříve vyhlásil, že o tento rok panuje v tuzemsku velký zájem. Nyní v rozhovoru pro HokejkaTV zašel i do podrobností.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fanoušci během domácího světového šampionátu v hokeji v roce 2015.

Článek

Mistrovství světa se v České republice naposledy konalo před dvěma lety a diváckým zájmem skončilo obrovským úspěchem. Do pražské O2 areny a ostravské ČEZ Arény dohromady zavítalo 741 690 fanoušků, čímž se šampionát stal tím nejnavštěvovanějším v historii.

Poklonu pořadatelům turnaje a ČSLH vysekla i Mezinárodní hokejová federace (IIHF). „Dostali jsme velmi potěšující informaci, ze strany IIHF to byl takový bonmot, že by se mistrovství mělo každý rok konat v Česku," usmívá se Urban.

Pořadatelé nejbližších MS v hokeji:
2018Dánsko (Kodaň, Herning)
2019Slovensko (Bratislava, Košice)
2020Švýcarsko (Curych, Lausanne)
2021Bělorusko (Minsk), Lotyšsko (Riga)
2022Finsko (Helsinky, Tampere)

Nyní už podniká veškeré kroky k tomu, aby se čeští fanoušci znovu dočkali domácího šampionátu. Ideálně už v roce 2023. O pořadateli pro tento rok se rozhodne během šampionátu 2019 v Bratislavě. „Věříme, že budeme samostatný kandidát a hladce projdeme hlasováním," říká Urban a vypočítává důvody k optimismu.

„Máme výhodu, že minulé mistrovství v Česku bylo velmi úspěšné a všichni se sem těší. Kdo k nám před dvěma lety přijel, byl spokojený. Jak hráči, tak zahraniční fanoušci, kterých byla odhadem jedna třetina všech diváků," tvrdí generální sekretář svazu.

Praha a kdo k ní?

Jisté je, že hlavním dějištěm, v němž by hrála i česká reprezentace, by opět byla Praha. „V ní to být musí, už kvůli kapacitě haly, protože až 80 procent příjmů z mistrovství jde ze vstupného," vysvětluje Urban.

Druhým hostitelem by pak bylo některé z měst na Moravě či Slezsku. „Nejen z ekonomických důvodů je potřeba, aby bylo druhé město blízko ke slovenským hranicím. Aby přijeli slovenští fanoušci a obě skupiny měly v podstatě svoje domácí mužstvo," ví Urban.

Před dvěma lety i v roce 2004 padla volba na Ostravu, která se jeví jako nejpravděpodobnější i pro rok 2023. „Musíme se podívat, jaké haly jsou na Moravě. Z toho dnes nejlépe vychází Ostrava. Dělat mistrovství na stadiónech s kapacitou pod deset tisíc je totiž velký ekonomický risk," uzavírá Urban.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko