Hlavní obsah

Jandačovy olympijské poznatky: rozbourané šatny kvůli toaletám i absence korejské horečky

Jan ŠkvorSport.cz

Olympijský hokejový turnaj sice odstartuje v jihokorejském Pchjongčchangu za více než čtyři měsíce, kouč české reprezentace Josef Jandač však nechtěl nic ponechat náhodě, a tak už v polovině září odcestoval s manažerem národního týmu Janem Černým a kustodem Zdeňkem Šmídem do dějiště her, aby zjistil, jak je areál na hlavní sportovní akci příštího roku připraven.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Problém byl jen jeden. „Všechny šatny včetně sprch, podlah a dlaždiček v nich musely být rozbourány, protože každá obsahovala jen jednu toaletní mísu. Takže tam museli nainstalovat další, aby tam byly alespoň dvě," prozradil Černý na neformálním setkání s novináři.

Česká reprezentace si už vybrala i svou šatnu, i když na základě umístění v žebříčku Mezinárodní hokejové federace IIHF a rovněž kvůli přednosti pro domácí Jihokorejce přišla na řadu až jako sedmá v pořadí. „Stejně ale na nás nakonec vyšla jedna z pěti větších kabin, protože Kanaďané a domácí hokejisté chtěli ty menší. Ta naše je hned u vchodu do tréninkové haly a vedle místnosti na broušení bruslí," řekl Černý s tím, že z olympijské vesnice se hokejisté do haly dostanou autobusem za deset až patnáct minut.

Národní tým začne olympijský turnaj 15. února proti domácím, do dějiště turnaje přicestuje o tři dny dříve. Ještě předtím se ale bude připravovat od 8. února v Soulu, kde na závěr kempu odehraje 11. února generálku na turnaj proti Finsku. Utkání se odehraje na stadiónu týmu Anyang Halla, který jako trenér vede Patrik Martinec. Právě on Jandačovi při jeho inspekční cestě se vším pomáhal.

Kvůli Rusům na Korejskou univerzitu

Trénovat na stadiónu Anyang Halla však Češi nebudou moct, protože si ji s velkým předstihem zarezervovala ruská sborná. Jandačova parta se tak v Soulu bude připravovat v areálu Korejské univerzity, který je navíc s ohledem na cestování výhodnější kvůli ubytování v hotelu Four Seasons. „V něm navíc šéfuje Čech, bývalý hokejista Luboš Bárta, takže budeme mít k dispozici ideální podmínky včetně regeneračních místností a posilovny," pochvaluje si Černý.

Kdyby bylo vše jen na Jandačovi, odletěl by s týmem, jež bude čítat tři brankáře a 22 hráčů do pole, do Soulu dříve než 7. února. Podle pravidel turnaje mu ale musí kluby uvolnit jím vybrané hráče až v tento den, tedy přesně týden před startem olympijského hokejového turnaje. Dříve tak můžou učinit, pouze pokud budou mít dobrou vůli.

„Cestování do Korey i srovnat se s osmihodinovým časovým posunem je náročné, rádi bychom proto na olympiádu odletěli co nejdřív. Každý den by byl dobrý. Jenže tak jednoduché to bohužel není," posteskl si kouč nároďáku.

Jandačovo dilema: Mít český klub ve finále LM?

„Bude vrcholit základní část extraligy a takřka všechny kluby budou mít o co hrát - ať už o předkolo, play off nebo co nejlepší postavení v tabulce. Kluby, kterým bych vzal jejich klíčové hráče, by okamžitě začaly řvát, že to nejde," poukazuje Jandač na to, že extraligové kolo je naplánováno i na 6. a 8. února. V druhém případě už se však kluby budou muset obejít bez reprezentantů, pokud se nakonec dané kolo nepřeloží na dřívější termín.

Kontinentální liga, v níž působí řada českých reprezentantů, se sice kvůli olympiádě přeruší už 28. ledna, její kluby ale přesto nemají povinnost pouštět reprezentacím své hráče před 7. lednem. Je však pravděpodobné, že některé z nich budou brát na národní týmy ohled. I proto Jandač chystá kemp v Praze, aby hráči nevypadli z tempa.

Vrásky na čele mu dělá i 6. února finále Ligy mistrů, které v uplynulé sezóně hrála Sparta. „Byl bych kvůli českému hokeji moc rád, kdyby na ni někdo z našich navázal, ale na druhou stranu si to kvůli olympiádě nepřeju," přiznává Jandač a dopředu avizuje, že na turnaje Karjala a Channel One Cupu, které se uskuteční ještě před OH, nebude s nominací experimentovat. „Nebudu chtít objevovat někoho nového. Dám prostor těm, kteří mají šanci jet do Pchjongčchangu," hlásí Jandač a přibližuje, že Korejci zatím hrami příliš nežijí.

V Koreji býval za hollywoodskou hvězdu

„Momentálně je olympiáda až tolik netankuje, horečka s ní spojená tam rozhodně není. Hokej je tam až druhořadý sport, z těch kolektivních až za baseballem, basketbalem nebo fotbalem," ví Jandač, který Jižní Koreu poprvé navštívil už v roce 1995.

„Tehdy to byla daleko exotičtější země. V té době ještě nebyla otevřená světu, nebylo v ní tolik Američanů a Evropanů. Pamatuju se, že jsem tam svou vizáží byl za hollywoodskou hvězdu, každý Korejec se se mnou hned chtěl fotit. Teď už je to jiné," směje se Jandač, který nedá dopustit na tamní kuchyni. „Je výborná, opravdu mi sedla. I v Česku už jsem začal chodit do korejských restaurací."

Reklama