Hlavní obsah

Hnilička má jasno, vyhraje politika. Bude i manažerem reprezentace?

Praha

Generální manažer hokejové reprezentace a nově také poslanec za hnutí ANO. Takové je současné největší pracovní vytížení Milana Hniličky. Za pár týdnů začíná olympiáda v Koreji, přípravy vrcholí. Napilno budou mít v následujících týdnech také ale v Poslanecké sněmovně. „Jdu krok po kroku, sám nevím, co mě bude čekat v politické kariéře. Ano, volby nějak dopadly, seznamuji se s poslaneckou prací. Uvidíme, jak mně to bude zasahovat do aktivit na hokejovém svazu,“ vyčkává bývalý reprezentační gólman.

Milan Hnilička o dvojroli poslance a manažeraVideo: Sport.cz

 
Článek

Jisté je jedno, pokud dojde k rozhodnutí, kdo s koho, vyhraje stranická příslušnost. Opačný verdikt není možný. „Ne, tahle varianta je vyloučená, rozhodl jsem se jít do politiky, kde se chci věnovat sportovnímu směru. Jsem vychovaný tak, že se snažím dělat vše naplno," má v tomhle Hnilička jasno.

Příští týden startuje olympijská sezóna. Před národním týmem je turnaj Karjala, v prosinci následuje ruský Channel One Cup.

„Hokejově se zatím nic nemění, je plno rozjetých projektů, které je složité pro mě opustit. Reprezentace se dá zvládat, mám po ruce Honzu Černého, což je manažer týmu. Role generálního manažera je hodně o delegování," vysvětluje trojnásobný mistr světa.

Olympiáda i s přípravným kempem zabere téměř měsíc, což už je ožehavější problém k řešení. Vzhledem k politickému rozložení v parlamentu bude každý hlas potřeba i u hlasovacích tlačítek, takže nabrat směr Korea se nevidí jako zrovna reálná možnost.

Olympiáda s otazníkem

„Tohle je s otazníkem, na to nyní nejsem schopen odpovědět. Sám ještě nemám režim poslance zaběhnutý. Zatím opuštění (generálního manažera) není na programu dne, ale může se to stát hodně rychle," přiznává olympijský vítěz z Nagana.

Na hokejovém svazu má Hnilička své aktivity, věnuje se mládeži, z bílých límečků je nejvyšším mužem u reprezentace, teď ale oblékl i politický oblek.

„Nechci si nechávat funkce za každou cenu, rozhodně ne, vůbec. Jde o to, že musím zjistit režim poslance, kolik času mi to zabere, podle toho se zařídíme. Už teď vím, že budu muset opustit mládežnické aktivity. Na pozici generálního manažera národního týmu, kde jsou nárazové akce, musíme zjistit, jestli to budu moci zodpovědně dělat, aby nebylo nic napůl."

V politice se chce věnovat sportu

Porada nejen se svou hlavou a svědomím, ale také s rodinou a prezidentem hokejového svazu Tomášem Králem na jedné straně a Andrejem Babišem na politickém břehu.

„S panem Babišem to zatím nekonzultuji, protože prioritu mají jiná jednání, ne, jestli bude Hnilička napůl poslanec nebo manažer. Že bude poslanec, to je daný, do toho jdu s gescí pomoci sportu se rozvíjet. Jestli budu muset úplně opustit hokej, to jsme ještě neřešili," odhaluje zákulisí muž, který převzal hokejovou roli po Martinu Ručinském.

Kdo by mohl Hniličku vystřídat? Sám by se mu líbil opět Ručinský, ale... „Tohle je spíše otázka na Tomáše Krále a Martina Urbana (generální sekretář), oni mě zaměstnávají, tohle není moje volba. A koho bych doporučil? O tom jsem nepřemýšlel, na tuhle otázku nejsem připravený. Máme plno hráčů, kteří skončili. Například Patrik Eliáš, Petr Čajánek. Je to o tom, jestli by měli vůli a čas se zapojit," přemýšlí nahlas politik a hokejový manažer zároveň. Zatím.

Reklama