Hlavní obsah

Trenér české reprezentace se postavil Lize mistrů: Kluci ji hrát nebudou, kompromisy neudělám

Praha

Už příští týden čeká hokejovou reprezentaci první ze dvou testů před vrcholem sezóny, olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu. Kouč národního týmu Josef Jandač ve čtvrtek zveřejnil pětadvacetičlennou nominaci na turnaj Karjala, v níž se objevuje řada zkušených hráčů, ale i tři nováčci či navrátilci Šmíd s Klepišem. „Pokud by nebyl olympijský ročník, nominace by vypadala úplně jinak,“ prohlásil osmačtyřicetiletý kouč. O čem všem hovořil?

Nominace hokejové reprezentace na turnaj KarjalaVideo: Sport.cz

 
Článek

O faktorech, které hrály při nominaci největší roli:

Na předchozí turnaje Euro Hockey Tour jsme vždycky dávali prostor i mladým hráčům, abychom je viděli na mezinárodní úrovni, teď na to ale není čas. Rozhodl jsem se pozvat kluky s formou a hlavně ty s reálnou šancí na účast na olympijských hrách. Sázím na zkušenost. Na hráče, kteří mají v reprezentaci něco odehráno.

O zkušených hráčích, které pro Karjalu vynechal:

Roman Červenka je po zranění ve Fribourgu v zápasovém zatížení, rameno ale ještě úplně doléčené nemá a rád by s ním teď během reprezentační přestávky rehabilitoval a regeneroval. Zájem jsem měl i o Ondru Němce, má ale problémy s tříslem, úplně fit není ani Michal Vondrka, stejně jako Tomáš Filippi. S Martinem Eratem jsem se pak domluvil, že by jel na prosincový Channel One Cup. Na rovinu říkám, že pokud by byl nyní Michal Vondrka v pořádku, na Karjalu bych ho vzal a vynechal Martina Zaťoviče.

O dalších matadorech, kteří připadají v úvahu pro olympiádu:

Do Evropy se vrátil Zbyněk Michálek, i jeho bych chtěl vidět na prosincovém turnaji, takže má zhruba měsíc, aby se ve Spartě rozehrál. Sledujeme i Petra Koukala z Hradce Králové. Teď v nominaci na Karjalu není ani trio z Chabarovsku Michal Jordán, Jan Kolář, Tomáš Zohorna. Mají toho v klubu hodně, náročné cestování i logistiku. Vezmu je v prosinci do Ruska, stejně jako brankáře Dominika Furcha.

O reprezentačních nováčcích Mazancovi, Moravčíkovi a Nestrašilovi:

Mazanec vykazuje velice slušnou výkonnost, ačkoli se Slovanu Bratislava tolik nedaří a Marek nechytá za úplně nejlepší obranou. Líbí se mi, má zkušenosti a předpoklady k tomu, aby bojoval o olympiádu.

Andrej Nestrašil byl v našem hledáčku už vloni na Světový pohár, pak ale přišlo zranění, které ho zastavilo víc, než si sám představoval, a minulý ročník se mu až tak nepovedl. Teď nastupuje v Nižněkamsku, kterému se poměrně daří. Viděl jsem ho v několika zápasech a pozvánku do reprezentace si zaslouží. Jeho výhodou je, že může nastoupit na všech postech.

Michala Moravčíka sledujeme delší dobu. Vždycky, když jsme ho chtěli povolat, byl zraněný. Letos vykazuje stabilní výkonnost, viděl jsem ho dost často, navíc je dennodenně na očích Jardovi Špačkovi. Z mladých kluků si momentálně zaslouží nejvíc.

O navrátilcích do reprezentace Klepišovi se Šmídem:

Přesvědčili mě svou výkonností a zkušeností, na kterou chci vsadit. Teď ať ji ukáží na mezinárodním poli. Láďa Šmíd se po roční pauze způsobené potížemi s krkem dokázal vrátit a podává stabilní výkony. Liberci se sice nedaří, on je ale hodně vytěžovaný. Kuba Klepiš patří k nejlepším hráčům Mladé Boleslavi a podle svých slov se cítí velmi dobře. Nikomu neslibuju, že na olympiádu pojede, že ji má jistou. Vůbec ne. Naopak chci zdravou konkurenci vybrat pro hry tým s nejlepší formou a předpoklady.

O čtveřici brankářů, která má ke třem místenkám pro olympiádu nejblíže:

Nemám moc čas na experimenty. Vsadíme na kluky, s nimiž po dobu mého působení u reprezentace pracujeme. Furch a Francouz jsou pro mě hlediska z olympiády nejbližší. Furch má letos lepší formu než loni, v Omsku je hodně vytěžovaný a vezmu ho na Channel One Cup.

U Pavla Francouze je to složitější, v Čeljabinsku se střídá s Děmčenkem a do brány se dostává méně než v minulé sezóně. Asi i proto, že podle mých zpráv se v klubu stal trenérem gólmanů Děmčenkův otec. Rád proto teď Pavla z klubu vytáhnu, dopřeju mu na Karjale zápasy a chtěl bych ho v reprezentaci i v prosinci.

Pak je tu teď nominovaný Bartošák, který se nám momentálně jeví nejlépe z našich gólmanů mladší generace. A chceme vidět i Mazance, který v národním týmu dosud nebyl.

O tom, že se příští úterý, v době reprezentačního srazu, hrají odvety osmifinále Ligy mistrů:

Loni jsem kompromisy dělal, teď ale na ně nemám čas a ani je dělat nebudu. Nominovaní kluci (Roth, Šmíd a Zaťovič) hrát Ligu mistrů prostě nebudou, nastoupí za reprezentaci!

O hráčích, kteří mají start na olympiádě blízko:

Nezapírám, že někteří hráči k tomu mají blíž. Jména si ale nechám pro sebe. Zhruba osm hráčů má k olympiádě hodně blízko. Může se samozřejmě stát, že přijdou zranění, která naše představy naruší. Jinak by ale musel nastat výrazný pokles formy, aby se dotyčný do olympijského výběru nedostal. Jestliže hráči věřím, tak ho prostě vezmu, i když se mu trochu nebude dařit. Celkově mám v hlavě zhruba třicet hráčů, kteří pojedou na Karjalu, nebo Channel One Cup a k olympiádě mají nejblíž.

O šanci hráčů jet na olympiádu, aniž by absolvovali Karjalu či Channel One Cup:

Nepředpokládám to. Ale nemohu to vyloučit.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři:
Marek Mazanec (Slovan Bratislava/KHL)
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Ladislav Šmíd (Liberec)
Vladimír Roth (Třinec)
David Němeček (Mladá Boleslav)
Michal Moravčík (Plzeň)
Vojtěch Mozík (Viťaz Podolsk/KHL)
Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Nižnij Novgorod/KHL)
Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL)
Libor Šulák (Lahti/Fin.)
Útočníci:
Michal Birner (Fribourg/Švýc.)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Klepiš (Mladá Boleslav)
Martin Zaťovič (Brno)
Jakub Lev (Vítkovice)
Jan Kovář (Magnitogorsk)
Roman Horák (Viťaz Podolsk/KHL)
Michal Řepík (Slovan Bratislava/KHL)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Milan Gulaš (Plzeň)
Robin Hanzl (Nižněkamsk/KHL)

Reklama

Související témata: