Hlavní obsah

Francouz v Rusku bojuje a není šťastný. Opustí Čeljabinsk?

Libor Kalous, Jan ŠkvorSport.cz

Bojuje, nesmí se mu do hlavy dostat černé myšlenky, to by byl začátek konce. Český hokejový brankář Pavel Francouz neprožívá v Traktoru Čeljabinsk ideální časy. Jeho konkurent Vasilij Děmčenko dostává více prostoru, koučem gólmanů v klubu je jeho otec. I přes menší vytížení je sedmadvacetiletý český gólman v nominaci na turnaj Karjala. „Bylo to příjemné překvapení, jsem za to vděčný,“ řekl Francouz v pondělí na srazu národního týmu v Praze.

Pavel Francouz o problémech s trenérem gólmanů v ČeljabinskuVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak byste ohodnotil situaci v klubu?

Situace není jednoduchá, musí se to nějak řešit. Teď nevím, co k tomu víc říct. Nemám tolik prostoru v poslední době. Samozřejmě se mi to nelíbí, nejsem z to šťastný.

Jak to řešíte?

Mám svého agenta pana Spálenku, ten se tím intenzivně zabývá a snaží se vše vyřešit. Můžu jít jinam, třeba v KHL. Možností je i jiné místo v Evropě. Hlavně chci chytat, protože mě to baví a mám to rád. Původní plán byl, že budeme chytat padesát na padesát, ale nějak se to vyvrbilo, že v poslední době se on (Děmčenko) dostává více do brány, což se mi samozřejmě nelíbí.

Porovnání brankářů Čeljabinsku v KHL 2017/2018
Jménozápasy% úspěšnosti zákrokůprůměr gólů na zápas
Francouz15932,31
Děmčenko1993,22,54

Vám končí smlouva na konci sezóny, hraje i tohle roli?

Určitě, hokej mám rád a nebaví mě zápasy sledovat ze střídačky. Někdy to člověk musí absolvovat, ale budeme to směřovat tam, kde budu chytat víc.

Co vaše psychika?

Je to nepříjemný, ani komunikace není v týmu ideální. Snažím se neklesat na mysli, ale jsou chvíle, kdy vás to dostane více, někdy zase méně. Ale v globálu ze životního hlediska o nic nejde, je to pořád jen hokej.

Slova trenéra reprezentace Josefa Jandače
"Trenérem brankářů v Čeljabinsku se stal otec Vasilije Děmčenka, s nímž se Pavel střídá v brance, což je pro něho logicky o něco složitější, a i proto jsem si ho vytáhl na Karjalu. A pokud se něco nezmění, chtěl bych ho vidět i v prosinci."

Myslíte, že je Děmčenko protežován?

Nechci, aby to vyznělo, že tohle o všem rozhoduje. Nechci vypadat, že si stěžuju, na to bych to určitě nesváděl.

Takže slova reprezentačního trenéra Jandače, že vy a Dominik Furch máte k nominaci na olympiádu blízko, vám asi vylepšila náladu, ne?

Olympiáda je za dlouho, všechno se může změnit, ale taková slova člověka potěší. Mě osobně to povzbudilo do další práce, udělám maximum, abych se tam dostal.

Máte před sebou první letošní turnaj, navíc v olympijské sezóně. Je Karjala teď  důležitější?

Turnaje vždycky všichni berou vážně, je to akce národního týmu. Na akci jsou nejlepší evropské týmy, teď navíc Kanada a Švýcarsko. Je to ještě více zajímavější.

Reklama

Související témata: