Hlavní obsah

Švédsko - Česko 5:3Olympijskou sezónu začali Češi porážkou. Švédové udeřili v přesilovkách

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Nakládal 0 : 1
15. Everberg 1 : 1
22. Birner 1 : 2
30. Möller 2 : 2
36. Radil 2 : 3
49. Axelsson 3 : 3
58. Axelsson 4 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Boj o olympijskou nominaci nezačal podle představ. Česká hokejová reprezentace ve středu prohrála na úvod turnaje Karjala se Švédskem 3:5. V Örebro vstoupila do série Euro Hockey Tour. V zápase Češi využili dvě přesilové hry, byli stoprocentní, Švédové ale tři ze čtyř. Jan Kovář odehrál sté utkání za národní mužstvo, ale neprosadil se ve vyprodané hale Behrn, kam přišlo 5500 fanoušků. Ti viděli slibný výkon od českého mužstva na úvod sezóny, ale na výhru nestačil.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Švéd Jonas Ahnelov (vlevo) pacifikuje Dominika Kubalíka během úvodního duelu na turnaji Karjala.

Článek
Fotogalerie

Proti Švédsku v brance nastoupil Pavel Francouz. Kapitánské céčko měl na dresu obránce Jakub Nakládal, který byl také prvním střelcem zápasu.

Češi využili hned první početní výhodu. Více jak minutu drželi soupeře v jeho obranné třetině. Když už Švédové ztráceli pohyb, český tým udeřil. Rána od modré k levé tyči ve 13. minutě a tým kouče Josefa Jandače vedl.

Stav 0:1 trval jen 110 sekund. Roman Horák přišel o puk v útočném pásmu a rychlý protiútok zakončil Evenberg. Zahajovací třetina sezóny skončila 1:1. Pokud někdo čekal nezáživný hokej na úvod evropské tour, byl mile překvapen. Boj o olympijský dres je velkou motivací.

Tu potvrdil také Michal Birner. Jeho milimetrová střela na začátku druhé části poslala Čechy do vedení. Puk skončil pod horní tyčkou. Dvojice Birner, Řepík se dostala do další šance, ale skóre se neměnilo.

Gól padl na druhé straně. V polovině druhé třetiny srovnal Möller, který přesně tečoval přihrávku před brankou.

Přesilovky rozhodly

Za pár sekund dostali domácí šanci v první početní výhodě. I oni využili výhodu s hráčem navíc. Francouz měl zakrytý výhled a Lindström poslal Švédy do vedení 3:2.

Šance na srovnání přišla po chybě domácího mužstva, to hrálo v šesti. Za 26 sekund byl stav 3:3. Nakládal střílel, Lukáš Radil clonil, odraz od brusle a švédský gólman byl překonán. Češi si připsali druhou využitou přesilovku v utkání.

Start třetí dvacetiminutovky začal náporem českých hráčů, ale ani jedna za tří šancí nebyla využita.

Nevyužité šance

České oslabení, švédská přesilovka. To byl další scénář v utkání, běžela 47. minuta. O necelé dvě minuty Švédové vedli 4:3, využili početní výhodu, když si pomohli rychlou kombinací.

Dvě šance na srovnání měl zkušený Jakub Klepiš, ale neuspěl. Naopak vyloučení na české straně a další příležitost na zvýšení pro domácí celek. V oslabení mohl ale skórovat Martin Zaťovič, přestřelil, zůstalo jen u přání.

Místo tlaku po početní výhodě, šli Češi do tří. Patnáct sekund hráli oslabení tři proti pěti. To hosté zvládli, ale museli se dále bránit. Neubránili, do prázdné branky zvýšil na konečných 5:3 Axelsson, který po další povedené kombinaci využil třetí přesilovku Švédů.

Ze Švédska se přesune národní tým do Helsinek. Ve finské metropoli Češi sehrají zápas v pátek se Švýcarskem, první buly padne ve 14 hodin. V neděli ukončí turnaj s tradičním rivalem z Ruska od 12:30.

Švédsko - Česko 5:3 (1:1, 2:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Everberg (Ahnelöv, Lander), 30. Möller (Lindström), 33. Lindström (S. Kronwall), 49. Axelsson (Petersson, Omark), 58. Axelsson (Petersson) - 13. Nakládal (Nestrašil, Radil), 22. Birner (Řepík, Kundrátek), 36. Radil (Klepiš, Nakládal). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Pihlblad, Dahmén (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 3:2. Diváci: 5500.
Švédsko: Enroth - Hersley, S. Kronwall, Ahnelöv, E. Gustafsson, Nygren, Fransson, Högström - Möller, Lindholm, Lindström - Petersson, Ryno, Omark - Cehlin, Andersson, Axelsson - Norman, Lander, Everberg. Trenéři: Grönborg, Popovic a Garpenlöv.
Česko: Francouz - Mozík, Šulák, Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Moravčík, Vitásek - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Mertl (50. Lev), D. Kubalík - Řepík, Jan Kovář, Birner - Klepiš, Horák, Zaťovič. Trenéři: Jandač, Kalous a Špaček.

Reklama

Související témata: