Hlavní obsah

Prokletá oslabení. Švédští šikulové nás vycvičili, přiznal Birner

Örebro/Praha

Čeští hokejisté rozehráli drama na švédském ledě hodně dobře a dvakrát vedli, jenže nakonec v Örebro zápletku úvodního duelu turnaje Karjala vyřešily trefy domácího Axelssona z přesilovek.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Český hokejista Lukáš Radil (vpravo) cloní před bránou, zatímco puk po střele Jakuba Nakládala končí v síti švédské branky.

Článek
Fotogalerie

Národní tým inkasoval celkem třikrát v početní nevýhodě, když doplácel na poněkud naivní chyby v oslabení, kdy hráči špatně četli hru a přestávali hlídat svěřený prostor před brankou. „Měli jsme tam momenty, kdy jsme si to zbytečně zavařili v obranném pásmu a neřešili situace úplně jednoduše. Prohráli jsme si to v oslabeních, také musíme být odolnější v soubojích," usoudil pro Český rozhlas trenér Josef Jandač.

Pro Švédy to bylo první mezistátní vystoupení od květnového zisku titulu na MS, ale z letošních mistrů světa měli v sestavě jen Omarka s Everbergem. Češi se dvě třetiny domácím rozhodně vyrovnali v bruslení i důrazu. „Utkání mělo obrovské tempo, olympijská motivace byla na obou stranách znát," vycítil Jandač.

Švédové zlepšili pohyb

Speciální přesilovková formace, v níž Nestrašilova lajnu doplnil ještě jako čtvrtý útočník Klepiš, se postarala o tresty za obě vyloučení domácích. Spoustu práce u toho odvedl clonící Radil, jenž stínil před brankou už při Nakládalově dělovce, která otevřela skóre. Sám pak měl svou tečí na 3:3 nejlepší odpověď na švédský obrat skóre během 134 sekund.

„V druhé polovině utkání Švédové hodně zlepšili pohyb, hráli víc s pukem a zatlačili nás," přiznal v České televizi útočník Michal Birner doplňující seznam autorů českých gólů. „Lépe to ani trefit nešlo. I když jsem úplně nemířil, puk letěl krásně nahoru," přiblížil svou trefu.

Nejlepší kanonýr švédské ligy Axelsson v závěru velel zužitkování přesilovek akcemi na jeden dotyk. Švédští šikulové nás tam bohužel maličko vycvičili," zamrzelo Birnera. Na české straně se kupily nevyužité šance hráčů, kteří dávno překročili třicítku, ale v koncovce si počínali splašeně jako mladíci.

Gulaš trefil pouze tyčku, Klepiš se neprosadil dvakrát sám před brankou a zblízka přestřelil i Zaťovič. „Musí nás mrzet, jaké loženky jsme nedali," připustil věkový vrstevník Birner. „Byla pro mě obrovská čest nastoupit jako kapitán, protože to se jen tak nepodaří. Jen mě mrzí, že jsme zápas nezvládli, ty nerovnovážné situace často rozhodují a oslabení musíme hrát jinak," tvrdil pro ČTK Jakub Nakládal.

Reklama

Související témata: