Hlavní obsah

Do reprezentace se vrací Erat, Růžička, Koukal či Němec, Jandač naopak nepovolal Kováře

Praha

Už není čas na žádné zkoušení, Channel One Cup je pro české hokejisty posledním turnajem, který odehrají před únorovými olympijskými hrami v Pchjongčchangu. A podle toho také vypadá nominace hlavního kouče Josefa Jandače, který do svého výběru pro turnaj v Praze a Moskvě nezařadil žádného nováčka, naopak vsadil na zkušenost. V národním týmu se poprvé od dubna 2015 objevuje třinecký útočník Martin Růžička, šanci dostává i královehradecký forvard Petr Koukal, který naposledy reprezentoval na loňském šampionátu. Ondřej Němec s Martinem Eratem, opory Komety, zase naposledy reprezentovali na domácím MS 2015.

Nominace hokejové reprezentace na Channel One CupVideo: Sport.cz

 
Článek

Do nominace se naopak nedostal jiný zkušený útočník Jan Kovář z Magnitogorsku, který startoval na posledních pěti světových šampionátech. Chybí i Mcihal Řepík ze Slovanu Bratislava, Michal Birner z Fribourgu či Lukáš Radil ze Spartaku Moskva.

„Všechny tyto čtyři hráče teď chceme nechat odpočinout. Netvrdím, že mají nominaci pro olympiádu stoprocentně jistou, jsou k ní ale hodně blízko. Chceme teď vidět další hráče, aby se nám ukázali. Proto sestava na Channel One Cup není taková, jaká by nakonec měla být na olympiádě," vysvětluje Josef Jandač.

„Z velké části jde o tým, který bude základem olympijského výběru. Hodně jsme nad tím uvažovali, ale ještě nejde o sestavu pro Pchjongčchang. Kdyby v něm byla i některá očekávaná jména jako Birner, Jan Kovář, Řepík nebo Radil, bylo by to zhruba z 90 procent mužstvo pro olympiádu," uvedl Jandač.

Ten do svého výběru zařadil tři brankáře a hned pět kompletních formací. Je tak jasné, že ne všichni odehrají všechny tři zápasy turnaje. „První utkání hrajeme doma, necestujeme tolik, není to tak logisticky náročné. Proto bereme pět kompletních formací," řekl Jandač. "Pokud ale budou všichni zdravotně v pořádku, vezmu je komplet do Moskvy. Až tedy na jednoho gólmana, pocestujeme jen se dvěma," dodal.

Celkem třináct nominovaných hráčů působí v KHL, jedenáct pak v domácí extralize, tři ve švýcarské lize a obránce Libor Šulák ve finské nejvyšší soutěži. Nejzkušenější hráčem výběru je Roman Červenka se 138 starty, Petr Koukal (115), Ondřej Němec (111) a Jakub Nakládal (104). Jubilejní sté utkání v národním týmu může odehrát Jakub Klepiš, aktuálně mu ke kulaté metě scházejí dva duely.

Jisté však je, že ve středečním souboji proti Finům v pražské O2 areně nenastoupí brankář Francouz, obránci Vitásek s Mozíkem a útočníci Sekáč s Horákem. Ti všichni totiž ještě v pondělí hrají zápasy v KHL a na sraz národního týmu dorazí až v úterý, tedy o den později. V pondělí sice ještě hraje i Tomáš Filippi za Magnitogorsk, ten je však jediným, kterého Jandač nasadí už ve středu. U gólmana Furcha se pak kouč národního týmu domluvil s vedením Omsku, že jej uvolní už pro pondělní sraz a v pondělním duelu KHL se Avangard obejde bez něj.

V úterý pak jsou na programu odvety čtvrtfinále Ligy mistrů, Třinec s Brnem však neměli problém své hráče, které si Jandač vybral, uvolnit národnímu týmu. Jde o Ondřeje Němce s Martinem Eratem z Komety a Oceláře Milana Douderu s Martinem Růžičkou. „Trenéři Libor Zábranský (Brno) a Venca Varaďa (Třinec) mi řekli, že pokud mám zájem o kohokoliv z jejich týmu, můžu si je vzít. Budou tak s námi na srazu už od pondělí a Liga mistrů se jich proto týkat nebude," řekl Jandač.

Nominace české hokejové reprezentace na Channel One Cup:
Brankáři:
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Obránci:
Zbyněk Michálek (Sparta)
Ondřej Němec (Brno)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
Milan Doudera (Třinec)
Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL)
Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Novgorod/KHL)
Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL)
Libor Šulák (Lahti/Fin.)
Útočníci:
Roman Červenka (Fribourg/Švýc.)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Klepiš (Mladá Boleslav)
Martin Růžička (Třinec)
Tomáš Filippi (Magnitogorsk/KHL)
Petr Koukal (Hradec Králové)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL)
Milan Gulaš (Plzeň)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Michal Vondrka (Chomutov)
Tomáš Mertl (Plzeň)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Martin Erat (Brno)
České zápasy na Channel One Cupu:
Středa 13.12. 18:30 Česko - Finsko (Praha, O2 arena)
Pátek 15.12. 17:30 Česko - Kanada (Moskva)
Neděle 17.12. 11:00 Švédsko - Česko (Moskva)

Reklama

Související témata: