Hlavní obsah

Po 13 letech s medailí z MS? Schizofrenní situace, ale máme na ni, věří kouč hokejové dvacítky

Praha

Sám přiznává, že se ocitá ve schizofrenní situaci. Trenér české hokejové reprezentace do dvaceti let Filip Pešán cítí ze svého mužstva obrovskou sílu, která by národní tým mohla na blížícím se juniorském světovém šampionátu v americkém Buffalu poprvé od roku 2005 dovést až k medaili. Zároveň ale ví, že už samotný postup ze základní skupiny, kde Češi postupně narazí na Rusko, Švédsko, Bělorusko a Švýcarsko, nebude jednoduchý.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér juniorské hokejové reprezentace Filip Pešán

Článek

„Když se nám potká forma s týmovou chemií, můžeme mít vnitřní sílu. Pak můžeme porazit kohokoliv a sáhnout si na medaili. Záležet bude i na tom, jak mazáci a lídři zvládnou ukočírovat kabinu," prohlásil Pešán na dopolední tiskové konferenci v Praze.

„Jsem ale ve schizofrenní situaci, protože vím, že postoupit ze skupiny vůbec nebude jednoduché. Bělorusové můžou mít dobrý tým, Švýcaři extrémně dobrý tým a o Švédsku s Ruskem se ani nemá cenu bavit. Zároveň však strašně toužím udělat medaili," prohlásil kouč dvacítky a zároveň libereckých Bílých Tygrů.

Hlavními tahouny jeho juniorského výběru by měli být útočníci Martin Nečas s Filipem Chytilem, kteří v probíhající sezóně nakoukli i do NHL. Nečase Carolina uvolnila do Brna, Chytil zase aktuálně nastupuje na farmě NY Rangers v Hartfordu v AHL. Jezdci však Pešánovi s uvolněním svého hráče pro MS problémy nedělali.

Širší nominace na přípravný kemp před MS juniorů:
Brankáři:
Josef Kořenář (Benátky nad Jizerou)
Jakub Škarek (Jihlava)
Milan Klouček (Litoměřice)
Obránci:
Lukáš Doudera (Litvínov)
Jakub Galvas (Olomouc)
Filip Haman (Frýdek-Místek)
František Hrdinka (Mladá Boleslav)
David Kvasnička (Plzeň)
Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL)
Libor Hájek (Saskatoon/WHL)
Filip Král (Spokane/WHL)
Radim Šalda (Saint John/QMJHL)
Ondřej Vála (Kamloops/WHL)
Útočníci:
Filip Helt (Litoměřice)
Kryštof Hrabík (Liberec)
Martin Kaut (Pardubice)
Petr Kodýtek (Plzeň)
Daniel Kurovský (Vítkovice)
Jakub Lauko (Chomutov)
Martin Nečas (Kometa Brno)
Radovan Pavlík (Hradec Králové)
Filip Chytil (Hartford/AHL)
Albert Michnáč (Mississauga/OHL)
Kristian Reichel (Red Deer/WHL)
Ostap Safin (Saint John/QMJHL)
Filip Zadina (Halifax/ QMJHL)
Marek Zachar (Sherbrooke/QMJHL)
Jáchym Kondelík (Muskegon/USHL)

„Chtějí z něj vychovat ikonu týmu a rádi mu umožní, aby na tak velké scéně, jakou je juniorský šampionát, mohl táhnout náš tým. Když Filip turnaj zvládne, může to být pro něj odrazový můstek pro další část kariéry. Chtějí, aby odehrál perfektní mistrovství světa, vrátil se v dobré formě a měl úžasnou hokejovou zkušenost do dalších let," řekl Pešán.

Český tým čeká na šampionátu mimořádně složitý vstup do turnaje, když nejprve změří síly s Rusy a poté se Švédy. „Na druhou stranu to může být výhoda, zaskočit hned v prvním zápase Rusko by se mi strašně líbilo. I se Švédskem se dá hrát vyrovnaný zápas. V obou zápasech si můžeme vyzkoušet spoustu věcí, které nám pak v druhé půlce skupiny můžou proti papírově slabším soupeřům pomoct," připomíná Pešán následné duely s Běloruskem a Švýcarskem v základní skupině, z níž do čtvrtfinále postoupí čtyři týmy.

Na přípravný kemp nominoval 15 hráčů z domácích soutěží a 12 hokejistů působících v zámoří. Evropská část výběru se sejde v úterý v Břeclavi a o den později odletí z Vídně do Buffala, kde se k ní připojí zbytek týmu. Před samotným MS ještě Češi odehrají přípravná utkání s Kanadou a Finskem, po které trenéři oznámí konečnou nominaci. Z té původní širší vypadl zraněný útočník Ondřej Machala, jehož místo zaujme Jáchym Kondelík startující momentálně s devatenáctou v Kanadě na turnaji World Junior A Challenge.

Zápasy českého týmu v základní skupině MS:
26.12.18:00 (SEČ)Rusko
28.12.22:00 (SEČ)Švédsko
30.12.18:00 (SEČ)Bělorusko
31.12.18:00 (SEČ)Švýcrasko

„Z devatenáctky se mohou připojit i další hráči. Zřejmě ale jen v případě, že by se někdo zranil nebo na turnaji někdo zazářil. Ve dvacítce máme momentálně pět pětek a nepřepokládám, že by k velkým změnám došlo. Mám už téměř ucelenou představu, jak bude složení týmu vypadat. Může do toho ale ještě promluvit pokles formy či nedejbůh zranění," přibližuje Pešán s tím, že o prvním gólmanovi i kapitánovi týmu už má jasno. Prozradit to chce ale nejprve hráčům. Se třetím brankářem momentálně počítá s Milanem Kloučkem.

Reklama

Související témata: