Hlavní obsah

Česko - Finsko 3:2 PPDvě třetiny bída, pak však přišla one man show Růžičky a parádní český obrat

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Manninen 0 : 1
20. Kemppainen 0 : 2
53. Růžička 1 : 2
54. Růžička 2 : 2
62. Růžička 3 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Dvě třetiny se prakticky k ničemu nedostali a po dvou finských brankách to na triumf v jediném domácím zápase sezóny před olympijskými hrami rozhodně nevypadalo. Jenže česká hokejová reprezentace ukázala ve třetím dějství utkání Channel One Cupu zcela odlišnou tvář, Martin Růžička dvěma trefami v rozmezí 82 vteřin srovnal a v prodloužení třinecký kanonýr přesilovkovou brankou dokonal hattrick a zajistil při svém návratu do národního týmu po dvou a půl letech Čechům výhru 3:2.

Hlasy po zápase s FinskemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Národní tým nastoupil bez šestice hráčů, kteří ještě v pondělí plnili klubovou příslušnost v zápasech KHL, proti Finům tak dostali od Jandače volno brankář Francouz, obránci Vitásek s Poláškem a útočníci Horák, Sekáč a Jan Kovář.

Vyprodaná O2 arena natěšená na jediné domácí vystoupení českého nároďáku v sezóně před únorovou olympiádou v Pchjongčchangu musela být po úvodní třetině pořádně v šoku. Jandačovým hochům totiž chyběla v útočném pásmu, ale i v přechodu do něj kreativita, takže vyložené šance mohli počítat jen Finové. I kvůli obrovským hrubkám domácích.

Ta první přišla od toho nejzkušenějšího. Martin Erat, který se do národního týmu vrátil po dvou a půl letech a kouč Jandač mu svěřil kapitánské céčko, totiž při hře ve čtyřech promáchl v útočné třetině při pokusu o střelu a Seveřané podnikli rychlý výpad k Furchově brance. Manninen si v něm počínal jako mazák, když se krásnou stahovačkou zbavil Doudery, aby pak vymetl levý horní růžek.

A kiksů v české hře neubývalo. Jeden z dalších předvedl zkušený Ondřej Němec, Junttila tak mířil zcela sám na Furcha, s bekhendovým blafákem ale nepochodil. Gólman Omsku se pak vytáhl i proti ráně Anttily z mezikruží, která přišla po další chybě v rozehrávce, tentokrát od Jana Koláře. Český tým byl totálně rozhozený, v poslední minutě prvního dějství navíc inkasoval podruhé, když v přesilovce uspěl nadvakrát před Furchem osamocený Kemppainen.

Proměna ve třetí třetině

Ani po první změně stran velké české zlepšení nepřišlo, byť si tým v bílých dresech už alespoň vypracoval nadějné střelecké příležitosti. V té asi největší pálil pohotově Martin Růžička, Koskinenovu branku však o pár centimetrů minul. Byla to ale spíš jen výjimka, neboť Finové měli hru pod kontrolou. A udeřit mohli i při vlastním oslabení, když hned do dvou úniků se dostal Pihlström. Fanoušci v O2 areně v té době dokonce začali na národní tým pískat, aby vyjádřili svou značnou nespokojenost.

Snad první souvislejší tlak Čechů přišel až po 43 minutách hry a málem vedl ke gólu. Kubalíkovo nahození Mertl pohotově sklepl ze vzduchu a puk jen těsně minul odkrytou branku. V 53. minutě už se však Češi dočkali. Nestrašil při přesilovce parádní zadovkou našel Martina Růžičku, jenž v pohodě trefil odkrytou branku a snížil. A za dalších 88 vteřin si vzal třinecký kanonýr a druhý nejproduktivnější hráč extraligové sezóny slovo znovu, když z mezikruží zužitkoval pas Mertla od zadního mantinelu - 2:2.

Češi byli najednou při chuti, obrat mohl dokonat Kundrátek, kterého ale vychytal Koskinen. Ten se následně blýskl ještě víc, když zlikvidoval sólový únik Kubalíka. Jandačovi svěřenci chtěli za každou cenu rozhodnout už v základní hrací době, blízko k tomu měl i Radil s Holíkem. Za třetí třetinu Češi vypálili na Koskinena patnáct střel, o pět víc než za první dvě dohromady.

Finové drtivému tlaku odolali a šlo se do prodloužení. Na jeho začátku byl faulován Koukal a Jandač před následnou přesilovkou čtyř proti třem zareagoval oddechovým časem. A Češi početní převahu zvládli na jedničku, když Růžička vypálil z voleje a dokonal hattrick.

Češi se ve čtvrtek přesouvají do Moskvy, hlavního dějiště Channel One Cupu, kde v pátek vyzvou Kanadu a v neděli Švédy

Hokejový turnaj Channel One Cup v Praze, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 3:2 v prodloužení (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 53. Martin Růžička (Nestrašil, M. Erat), 54. Martin Růžička (Mertl, M. Doudera), 62. Martin Růžička (O. Němec, M. Erat) - 6. Manninen, 20. Kemppainen (Junttila). Rozhodčí: Öhlund, Linde (oba Švéd.) - Brejcha, J. Svoboda (oba ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Diváci: 16.227.
ČR: Furch - Kundrátek, Jordán, Kolář, Mozík, O. Němec, M. Doudera, Z. Michálek, Šulák - Martin Růžička, P. Holík, M. Erat - Radil, Koukal, Vondrka - Řepík, Mertl, D. Kubalík - Nestrašil, Lev, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Finsko: Koskinen - Koivisto, Riikola, Mikkola, Ohtamaa, Lehtonen, V. Lajunen, Hakanpää - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Anttila, Kontiola, Pihlström - J. Peltola, Koskiranta, Savinainen - Manninen, J. Lajunen, Puustinen. Trenéři: Lauri Marjamäki, Jussi Tapola a Mikko Manner.
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Finsko320108:67
2.Rusko210017:53
3.Švédsko210016:63
4.ČR301028:122

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články