Hlavní obsah

Česko - Kanada 4:1Sedm černých let skončilo. Češi porazili Kanadu

Praha
Aktualizováno

Sedm let čeští hokejisté neporazili Kanadu. Tato série po utkání v Moskvě už neplatí. Předchozí výhru slavil národní tým na světovém šampionátu v roce 2010. V pátek mužstvo trenéra Josefa Jandače prolomilo čekání na Channel One Cupu a porazilo kanadský výběr 4:1. Bitvu rozhodl Vojtěch Mozík, který využil přesilovou hru ve třetí třetině. Poslední dva góly padly v poslední minutě do prázdné branky soupeře.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Radost českého týmu, Michal Řepík srovnal na 1:1 utkání s Kanadou na Channel One Cupu.

Článek
Fotogalerie

V šesté minutě rozehrála Kanada přesilovku, protože Češi špatně vystřídali. Jenže soupeř nic velkého nepředvedl, byly to klidné dvě minuty před brankářem Pavlem Francouzem na získání sebevědomí.

Rychlé bruslení, dohrávané souboje, ale vše mezích. Prvních deset minut nepřineslo žádné větší vzrušení. Více práce měl s přibývajícím časem český gólman, ale vše proběhlo v poklidu. Prvních dvacet minut tak žádnou branku nepřineslo.

Kanadský tým byl převážně složen z hráčů, kteří hrají KHL, většina má ale ve svém životopisu zkušenosti z NHL, proto byl soupeř také důslednější v dohrávaní soubojů. Měl více šancí, ale žádnou nedokázal využít.

Růžička se neprosadil

Po pěti minutách prostřední části se dostal ke střele Martin Růžička, ale neprosadil se. Nezopakoval si radostné chvíle ze středečního utkání, kdy vstřelil Finsku hattrick.

Přišlo okamžité přečíslení, jenže to Kanaďané nedokázali využít. Vzápětí nastřelil horní tyčku Roman Horák a utkání mohlo nabírat obrátky. Omyl.

Na šance se vrátilo zpět do zahajovací části. Změnu mohla přinést druhá početní výhoda v utkání, opět ji měli na hokejkách Kanaďané. A tu rychle využil Matt Ellison, který vypálil z levého kruhu nad Francouzovu lapačku.

Dva góly v poslední minutě

Dlouho netrvalo a přišlo další české oslabení, v tomto už soupeř netrestal. Ale udeřilo na druhé straně. Půl minuty před druhou přestávkou srovnal Michal Řepík, který se prosadil před brankářem Brustem. Střela z otočky slavila úspěch a srovnání na 1:1.

Po šesti minutách třetí třetiny rozhodčí pískli první faul Kanaďanů, a ti šli do oslabení. A byli potrestáni. Vojtěch Mozík otočil vývoj utkání střelou z kruhu a Češi vedli 2:1.

Deset minut před koncem třetí části dostal český tým druhou početní výhodu. Tentokrát byla po dvou minutách spokojenější druhá střídačka. Další možnost na zvýšení skóre přišla tři minuty před šedesátou, Kanada hrála v šesti, takže pykala. Gól nepadl v přesilovce, ale Češi přidali ještě dvě trefy, když hrál soupeř v poslední minutě bez brankáře, trefili se Martin Erat a Řepík.

Ruský turnaj zakončí národní mužstvo utkáním se Švédskem, které začíná v neděli už v 11 hodin.

Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Kanada 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 40. Řepík (Mozík), 47. Mozík (Polášek, Jan Kovář), 60. M. Erat (Sekáč, O. Němec), 60. Řepík  (T. Zohorna, Kundrátek) - 32. Ellison (Gragnani, Kozun). Rozhodčí: Gofman, Olenin - Šalagin, Šišlo (všichni Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 10 093.
ČR: Francouz - Kundrátek, Polášek, Z. Michálek, M. Doudera, O. Němec, Vitásek, Mozík, Kolář - M. Erat, Jan Kovář, Sekáč - Vondrka, Koukal, T. Zohorna - Martin Růžička, Mertl, D. Kubalík - Řepík, Horák, Nestrašil - od 36. navíc Lev. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Kanada: Brust - M. Robinson, Ch. Lee, Noreau, Ch. Genoway, Elliott, Gragnani, Lalonde - Beck, D. Roy, Wolski - Frattin, Vey, R. Bourque - Purcell, Howden, Garbutt - Kozun, O'Dell, Talbot - Ellison. Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.

Reklama

Související témata: