Hlavní obsah

Spěchal na zápas do Prahy. Teď je Radil zpátky v Rusku a na Kanadu půjde jako divák

Praha

Docela bláznivý program má tento týden hokejový útočník Lukáš Radil, jehož účinkování v národním týmu při Channel 1 Cupu se omezilo jen na pražský zápas. K němu narychlo spěchal po ligovém zápase v Soči, ale pro další část druhého turnaje evropské tour už ale dostala opora moskevského Spartaku od trenéra Jandače volno.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český hokejový reprezentant Lukáš Radil během utkání s Finskem.

Článek

Pobyt v Česku si ale Radil moc neprodloužil, do Moskvy se vrátil už dnes ráno. „Rodiče se rozhodli za mnou podívat do Moskvy, takže poletím s nimi. Možná se zajdu podívat i na páteční zápas, protože naši jsou hokejoví nadšenci a chtějí vidět Kanadu," vysvětloval.

Sám by se ani nebránil účasti na celém turnaji. „Vždycky je fajn si zahrát za nároďák a nastoupit i proti Kanadě by bylo příjemné zpestření, ale všechno záleželo na plánech kouče," říká a nechce spekulovat, co volno udělené trenérem znamená pro jeho šanci jet na ZOH.

„Kdo je teď v nároďáku, tak by asi lhal, kdyby řekl, že olympiádu v hlavě nemá. Byla to velká příležitost a pro mě splnění tajného snu z dospělosti, protože jako kluk jsem na něco podobného nikdy nepomyslel. Do nominace ale zbývá ještě měsíc a může se pořád stát hodně věcí," uvažuje.

Z dění posledních týdnů měl Radil ale strach, že mu olympijské naděje sebere vyloučení Ruska kvůli státem řízenému dopingu a podvodech při ZOH 2014 v Soči. Nakonec byl udiven, jak v Rusku reagují na povolený start jen pro „prokazatelně čisté" ruské sportovce pod neutrální vlajkou, i z toho, že KHL na turnaj své hráče pustí.

„Bál jsem se, že k zákazu vedení soutěže sáhne, a nějak jsem se na to i chystal. Úplně původně jsem si tedy myslel, že nemůže dojít k tomu, že by Rusy na olympiádu nepustili. A když je nakonec vyloučili, tak mě ty pokorné reakce obrovsky překvapily," přiznává Radil. Bez Rusů by podle něj byl olympijský turnaj výrazně ochuzený. „Byla by to děsná škoda. Rusové do hokeje prostě patří," dodává.

Reklama