Hlavní obsah

Švédsko - Česko 1:4Češi slaví třetí výhru, v Moskvě padli i Švédové. Generálka na olympiádu vyšla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Mozík 0 : 1
16. Řepík 0 : 2
41. Lindstrom 1 : 2
55. Erat 1 : 3
58. Nestrašil 1 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Třetí výhra. Šance na první místo na turnaji žije. Česko na Channel One Cupu zvládlo i poslední zápas. V neděli reprezentace porazila Švédsko 4:1, když si rozdílový gól připsal Michal Řepík. Nyní Češi budou čekat na zaváhání domácího Ruska v souboji s Finskem, aby celý turnaj vyhráli, utkání začíná v 15 hodin. Národní tým generálku na olympijské hry zvládl. Ve všech zápasech Euro Hockey Tour zvítězil naposledy v Soči v roce 2013. Poté až o čtyři roky později v Moskvě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Česká radost, gól ve švédské brance.

Článek
Fotogalerie

Češi začali nadějně, ale první gólová situace se řešila u Švédů. Posvětit branku musel videorozhodčí, zda nešlo o vysokou hůl soupeře. A měl těžkou práci. Nakonec hlavní sudí rozpažil, stav se neměnil.

V 8. minutě Švédové rozehráli první přesilovou hru utkání, zbraň, kterou severský tým dokázal hojně využívat. Tentokrát ale žádnou ze střel neproměnil. Udeřilo na druhé straně, na povedený zápas s Kanadou navázal Vojtěch Mozík, jenž zakončil úspěšnou kombinaci. Přesná přihrávka, tvrdá střela k tyči a tým trenéra Josefa Jandače vedl od 13. minuty 1:0.

Druhý gól přidal Řepík

Za dvě minuty přišla možnost navýšit skóre, první česká početní výhoda. A byla úspěšná, prosadil se Michal Řepík. Konec první dvacetiminutovky dohrávali Švédové v početní výhodě, ale opět ji nevyužili, česká čtyřka byla bezchybná.

Tabulka Channel One Cupu:
1.ČR3210011:48
2.Rusko220005:16
3.Finsko210106:44
4.Švédsko310027:83
5.Kanada310025:83
6.Korea300034:130
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Finsko320108:67
2.Rusko3200110:66
3.ČR4110212:135
4.Švédsko410038:133

Na začátku prostřední části Češi hráli v šesti a přišlo další oslabení, ale mohli navýšit vedení, jenže přečíslení Petr Koukal nedokázal využít. Stejně dopadla početní výhoda soupeře, obrana opět pracovala podle představ.

Konec prostřední části byl pro Jandačův tým velkou šancí na zvýšení skóre, Lunland vyfasoval trest 5 minut plus do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. Jenže málem udeřilo na druhé straně, videorozhodčí ale Švédům opět neuznal gól. Zvonila horní tyčka, radost Švédů byla předčasná. Na trestnou lavici ale šel Martin Erat a hrálo se ve čtyřech na obou stranách.

Tlak Švédů ale české góly

Kapitán Komety se vrátil na led, jenže vzápětí vyhodil puk do hlediště, a šel si opět na dvě minuty sednout, Švédi měli čtvrtou přesilovku. Nevyužili ji, ale ještě měli část na začátku třetí dvacetiminutovky. A tady už slavili premiérovou trefu. Na snížení na 1:2 jim stačilo 39 sekund, Furcha překonal Lindström.

V polovině třetí části šel na trestnou lavici Koukal, byl to už šestý český hráč na lavici hanby. Trest nepřišel, ale Koukala vystřídal potrestaný Ondřej Vitásek. Další nápor před českým brankářem. Furch ale vše vyřešil, případně mu pomohla opět horní tyč.

Český výběr se dlouhé minuty jen bránil, avšak z ojedinělé šance zvýšil na 3:1 kapitán Martin Erat, když využil vyražený puk švédského gólmana Hellberga. Ten si šel sednout po chvíli sednout na střídačku a soupeř hrál bez gólmana. A inkasoval, na konečných 4:1 s přehledem zvýšil Andrej Nestrašil.

Hokejový Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Švédsko 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Mozík (Vondrka, Jan Kovář), 16. Řepík (Vondrka, Mozík), 55. M. Erat (Kolář, Jan Kovář), 58. Nestrašil (Koukal, M. Erat) - 41. J. Lindström (S. Kronwall, Zackrisson). Rozhodčí: Gofman, Olenin - Palej, Sysujev (všichni Rus.). Vyloučení: 8:3, navíc Junland (Švéd.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 8870.
Furch - O. Němec, M. Doudera, Kundrátek, Jordán, Vitásek, Polášek, Mozík, Kolář - Martin Růžička, Koukal, Vondrka - M. Erat, Jan Kovář, Sekáč (41. Nestrašil) - Řepík, Mertl, T. Zohorna - Horák, P. Holík, Lev. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Hellberg - Burstöm, S. Kronwall, Fransson, Ahnelöv, Nygren, Wikstrand, Tömmernes, Junland - Omark, Engqvist, Stalberg - Bergström, P. Lindholm, J. Lindström - Zackrisson, Lander, Axelsson - Everberg, J. Lundqvist, F. Pettersson - Norman. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Reklama

Související témata: