Hlavní obsah

Zámoří tleská Čechům! Rusy šokovali, píší v Americe

Buffalo/Praha

Ruští hokejisté vozí pravidelně medaile z juniorských šampionátů, a tak není divu, že vítězství České republiky na úvod MS nad sbornou 5:4 způsobilo i v zámoří značný ohlas. Tradičně spíše skeptické komentáře sveroamerických expertů směrem k českým výběrům tentokrát vystřídala slova chvály.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Filip Chytil (21) během duelu s Ruskem na MS do 20 let.

Článek

„Češi překvapili Rusy," píše například server The Hockey News, který připomíná, že zatímco sborná zůstala na šampionátu dvacítek v posledních dvanácti letech jen jednou bez medaile, Češi se dostali na stupně naposledy právě před plným tuctem let.

„Jenže tentokrát český outsider způsobil na MS senzaci, když dokázal Rusy šokovat. Tým táhli Martin Nečas, Filip Chytil a naděje pro draft 2018 Martin Kaut a Filip Zadina. Poslední jmenovaný má potenciál být do první pětky draftu. Zmínění čtyři Češi se dohromady postarali o tři góly a devět bodů," píše dále server.

The Hockey News dokonce vybral Martina Kauta jako hlavní hvězdu prvního hracího dne, přestože třeba Kanada slavila výhru nad Finy a domácí USA si zastřílely proti Dánsku. „Měl první asistence na třech gólech - na české první, třetí a páté brance, která byla vítězná," shrnul server Kautův přínos.

Tři hvězdy prvního dne MSJ podle The Hockey News:
1. Martin Kaut (ČR):
2. Carter Hart (Kan)
3. Casey Mittelstadt (USA)

I kanadský Sportsnet vyzdvihuje výkon Filipa Zadiny: „Na letošním juniorském MS se vzhledem k draftu nejvíc očekává od Švéda Rasmuse Dahlina a Rusa Andreje Svečnikova, ale hned v prvním utkání zazářil Filip Zadina. Druhý nejlepší střelec QMJHL si připsal asistenci na prvním gólu a pak sám v přesilovce skóroval. Poslal svůj tým do vedení, které už Češi nepustili."

„Fandové Halifaxu Mooseheads už velmi dobře vědí o skvělém Zadinově talentu. Ale po takovém výkonu, jakým se zaskvěl v těžkém utkání na MS, si mohou hodnotitelé nadějí lámat hlavu, zda Zadinu nezařadit v žebříčku talentů na druhou příčku místo Svečnikova," píše dále Sportsnet.

Ten také upozorňuje na představení další opory Filipa Chytila, jenž po úderu helmou Alexeje Polodjana zamířil se zkrvavenou tváří do kabin: „Děsivý moment pro Čechy. Po návratu na led ale Chytil přidal gól k předchozí asistenci. Celkově vypadala jeho hra skvěle, může znamenat velkou sílu pro český tým, jenž může po překvapivé výhře jít hodně nahoru."

Sám Chytil byl po nečekaném vítězství nadšený. „Cítíme se výborně. Porazit hned v prvním zápase na turnaji Rusko, se kterým hráváme od šestnáctek a které se neporáží lehce, to vlije novou krev do žil," věří osmnáctiletý forvard bojující o místo v New York Rangers.

Reklama