Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:1Čeští mladíci na další senzaci nedosáhli! Favorita ale potrápili, Slováci šokovali USA

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Davidsson 1 : 0
20. Pettersson 2 : 0
40. Zadina 2 : 1
45. Nylander 3 : 1
Záznam online reportáže

Buffalo/Praha
Aktualizováno

Jednoho z horkých kandidátů na zlato v Buffalu trápili, na body však po velkém boji tentokrát nedosáhli. Čeští hokejisté podlehli na mistrovství světa hráčů do dvaceti let Švédsku 1:3, když jediný gól vstřelil ve 40. minutě v přesilovce Filip Zadina. Výběr Filipa Pešána si po cenné výhře 5:4 nad Ruskem připsal ve skupině B první porážku, jeho dalším protivníkem bude v sobotu od 18:00 SEČ celek Běloruska. O senzaci se postarali mladí hokejisté Slovenska, když zvítězili ve skupině A nad USA 3:2.

Foto: Profimedia.cz

Švédský útočník Elias Pettersson slaví se spoluhráči gól na MS.

Článek

Sestava národního týmu doznala proti úvodnímu vystoupení na turnaji dvou korekcí. Na soupisku byl dopsán útočník Albert Michnáč, který ve třetí formaci nahradil Jakuba Lauka. K zásadní změně pak došlo v brankovišti. Josefa Kořenáře, jenž pomohl čtyřiatřiceti zákroky k triumfu nad sbornou, nahradil jihlavský Jakub Škarek.

Češi zahrozili v hale Key Bank Center jako první, jenže v přečíslení tři na jednoho nezamířil v tísni podle představ Nečas. V první třetině však vládli na ledě Švédové, kteří převyšovali soupeře zejména v rychlosti a přestříleli ho v poměru 15:5. Povzbudila je hned první přesilovka, v níž několikrát nebezpečně pálili a vytvořili si tlak. Gól z ní sice nevytěžili, přesto v 6. minutě poprvé udeřili. Jonsson Fjällby se krásně protáhl mezi Králem a Galvasem, našel z druhé vlny najíždějícího Davidssona a ten nechytatelně zavěsil pod víko.

O bleskovou odpověď se pokusil Michnáč, při dorážce byl ale faulovaný. Češi však v následné přesilovce Gustavssona příliš neprověřili a poté čelili dalšímu náporu Seveřanů, kteří se v samém závěru periody dočkali druhého zásahu. V přesilovce nasměroval puk pod horní tyč Pettersson.

Zatímco v první třetině Švédové dominovali, v té druhé se obraz hry výrazně změnil. Parta Filipa Pešána hodně přidala, více střílela a švédská obrana měla najednou ohromné starosti. Pavlíka však vychytal Gustavsson a Hájek v úniku zacílil těsně vedle levé tyče. Ve 29. minutě stál při Švédech kopec štěstí, když Šaldova rána od modré orazítkovala brankovou konstrukci!

Nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři, přišel trest

Švédská dravost se vytratila, jenže Češi dál marně dobývali Gustavssonovu klec. V další slibné šanci neuspěl ani Michnáč. Národní tým se ze zasloužené kontaktní trefy radoval až 58 sekund před druhou přestávkou. V početní výhodě se ranou z první prosadil Zadina.

Češi sahali po vyrovnání a zkraje závěrečné části se jim naskytla obrovská příležitost. Po devíti vteřinách obdržel dvouminutový trest Lindström, jenž doplnil na trestné lavici v závěru druhé třetiny vyloučeného Liljegrena a borci v červených dresech hráli 93 vteřin přesilovku pět na tři. Z vyrovnání se však netěšili, i když ke gólu měl velmi blízko Zadina.

Byl to klíčový moment, krátce po vypršení trestu totiž inkasoval dvě minuty za hákování Král a Nylander vrátil Seveřanům dvougólový náskok. Švédové se uklidnili a bez potíží už dotáhli zápas do úspěšného konce.

MS hokejistů do 20 let - skupina B:
Švédsko - Česko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Davidsson (Jonsson Fjällby, G. Gustafsson), 20. E. Pettersson (A. Nylander, R. Dahlin), 45. A. Nylander (R. Dahlin) - 40. F. Zadina (Nečas, Hájek) . Rozhodčí: Thomson (USA), Wiegand (Švýc.) - McCrank (Kan.), Sysujev (Rus.). Vyloučení: 5:4. Využití: 2:1. Diváci: 6890.
Sestava Česka: Škarek - Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála - M. Zachar, Chytil, Safin - F. Zadina, Nečas, R. Pavlík - M. Kaut, K. Reichel, Michnáč - Kurovský, Kodýtek, Hrabík. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Další utkání skupiny B:
Rusko - Švýcarsko 5:2 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Sjomin (Sokolov), 39. K. Kostin (Svečnikov, Sjomin), 52. Kajumov (K. Kostin), 59. Ivanov (Svečnikov), 59. Abramov (Sokolov) - 21. Miranda (Kurashev, Maillard), 43. Jäger (Heim, Sigrist). Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Tufts (USA) - Ondráček (ČR), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 1758.
Tabulka:
1.Švédsko220009:26
2.Rusko210019:73
3.Česko210016:73
4.Švýcarsko210015:73
5.Bělorusko200023:90

Slovensko zaskočilo Američany, Buček rozhodl parádní akcí

Slovensko vyhrálo ve skupině A 3:2 nad USA a šokovalo halu v Buffalu. Američané zkoušeli v závěru odvolat brankáře, ale ani to jim nepomohlo. Slováci dvakrát vedli po trefách Krivošíka, tým USA vždy vyrovnal. Chvíli před koncem ale udeřil Samuel Buček, když projel celým hřištěm, oklamal tři bránící hráče i brankáře a po parádní akci rozhodl o vítězství Slovenska. Už jeho první zakončení skončilo v brance, gólman jej vyškrábl kousek za brankovou čarou. Buček pak dorážkou pojistil, že bude gól platit.

Dalším hrdinou v barvách vítězů byl gólman Durný, který byl vyhlášen nejlepším hráčem vítězného celku. Hráči slovenského týmu se pak chytili za ramena a nadšeně zpívali hymnu. V šatně pak řádili znovu a užívali si vítězný pokřik.

Skupina A
USA - Slovensko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky: 32. B. Tkachuk (Poehling, J. Anderson), 57. Mittelstadt - 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček. Rozhodčí: Kulev (Rus.), Sjöqvist - Yletyinen (oba Švéd.), Hageström (Fin.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 8188.
Tabulka:
1.Kanada2200010:26
2.USA2100111:33
3.Finsko210016:53
4.Slovensko210013:83
5.Dánsko200021:130

Reklama

Související témata: