Hlavní obsah

Blíží se Jandačův konec? Předseda svazu přiznal, že se hledá náhrada

Praha

Květnové mistrovství světa bude zřejmě poslední akcí, na které povede české hokejisty v roli hlavního kouče Josef Jandač. Jemu i celému realizačnímu týmu totiž končí na konci května smlouva, a jak potvrdil předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, hledá se náhrada. „Já mám celkem jasno, ale vy musíte být trpěliví,“ pravil při představení výstavy „100 let NHL“, která byla ve středu oficiálně otevřena v Síni slávy českého hokeje v pražské Galerii Harfa.

Tomáš Král promluvil o novém složení realizačního týmu národního mužstvaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Pepík Jandač se svým týmem odvedl v rámci možností dobrou práci. Ono je pochopitelně snazší trénovat v době Hašků, Straků či Jágrů, než v době, kdy hledáte hráče, abyste tým vůbec obstojně postavil," řekl Král, jenž zároveň dodal, že už probíhají jednání o novém složení realizačního týmu.

„Celá situace se řeší, probíhají porady a jakmile si budeme jistí, hned to oznámíme. Já mám celkem jasno, ale vy (novináři) musíte být trpěliví."

Bilance Josefa Jandače v roli hlavního trenéra českého národního týmu na klíčových turnajích:
Světový pohár 2016 - český tým skončil třetí ve skupině A za suverénní Kanadou a Výběrem Evropy a nepostoupil tak do další fáze turnaje
Mistrovství světa 2017 - 7. místo, ve čtvrtfinále český tým vypadl s Ruskem (0:3)
Olympijské hry 2018 - 4. místo, v boji o bronz Češi prohráli s Kanadou 4:6

Králova vize je taková, že by hlavní tým mohl vést trenér, jenž má zkušenosti od mládeže. „V Česku máme řadu výborných trenérů. Hlavně se profilují ti, kteří nepochybně mohou trénovat i reprezentační áčko, a to i z toho důvodu, že mají zkušenosti z mládežnických výběrů."

Zároveň vyloučil možnost, že by národní tým vedl zahraniční kouč. „Nedokážu si představit, že by český hokej angažoval cizince."

Cíl je jasný

Pod taktovkou stávajícího kouče Jandače se české mužstvo v pražských Holešovicích před pár dny začalo připravovat na MS, které se bude od 4. do 20. května konat v Dánsku. Cíl národního týmu zůstává stejný jako v minulých letech - postoupit ze čtvrtfinále.

„Čtvrtfinále se vždy bere jako zlomové. Uvidíme, jak se bude vytvářet tým, protože už teď víme, že řada klíčových hráčů je zraněna nebo má jiné problémy. Taky uvidíme, jak se vyvine situace v zámoří. Ale na druhou stranu si myslím, že aspoň dostanou příležitost mladí hráči," konstatoval Král, který současně potvrdil, že Česká republika chce kandidovat na pořádání mistrovství světa v roce 2023.

Reklama

Související témata: