Hlavní obsah

Jandač povolal další dva beky ze zámoří

Praha

Český národní tým hlásí další posily pro mistrovství světa. Hlavní kouč Josef Jandač nominoval z farmy Detroitu v Grand Rapids dva obránce - dvacetiletého Filipa Hronka, který je považován za jednoho z největších českých talentů, a o čtyři roky staršího Libora Šuláka, jenž na světovém šampionátu startoval loni poprvé.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Josef Jandač.

Článek

Oběma skončila sezóna v AHL v noci na dnešek po vyřazení v 1. kole play off s Manitobou po porážce 2:3 na zápasy. "Pokud proběhne přílet podle předpokladů, měli by se zúčastnit již zítřejšího tréninku v Praze," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Hronek, jehož Detroit draftoval v roce 2016 ve druhém kole na 53. místě, má za sebou první celou sezónu v AHL. Byl v ní zařazen do All Star týmu nováčků a základní části nasbíral v 67 zápasech 39 bodů za 11 branek a 28 asistencí. V play off přidal v pěti duelech jednu asistenci.

Do zámoří odešel po draftu a nejdříve hrál v juniorské OHL za tým Saginaw Spirit. Pak se přesunul do Grand Rapids a loni získal Calderův pohár za triumf v play off AHL. V něm sehrál jen dva duely, předtím 10 v základní části s bilancí dvou bodů (1+1).

Šulák loni v květnu podepsal jako nedraftovaný volný hráč s Detroitem dvouletou dvoucestnou smlouvu. V předsezonním kempu si místo v týmu nevybojoval a podle dohody zamířil do Lahti.

V dresu Pelicans si připsal v 45 duelech včetně play off 32 bodů za devět tref a 23 asistencí. Po vyřazení odešel v březnu dohrát sezónu do AHL. Za Grand Rapids ale nastoupil jen dvakrát v základní části. V národním týmu debutoval bývalý hráč Chomutova a Znojma loni, na MS hrál dva zápasy a připsal si asistenci. Za reprezentaci má 14 startů.

Národní tým se ve středu sejde v O2 areně ve 14:00 a odpoledne bude trénovat v Letňanech. Aktuálně je v kádru 28 hráčů: tři brankáři, deset obránců a 15 útočníků. Nastoupit na šampionátu může 25 hokejistů.

Do Kodaně odletí Jandačův výběr ve čtvrtek dopoledne, do MS vstoupí v sobotu ve 20:15 zápasem se Slovenskem. Ve skupině A narazí i na Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Bělorusko, Francii a Rakousko.

Širší nominace ČR na MS v Kodani a Herningu (4.-20. května):
Brankáři:
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL),
David Rittich (Calgary/NHL),
Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Fin.),
Obránci:
Michal Moravčík,
David Sklenička (oba Plzeň),
Filip Hronek,
Libor Šulák (oba Grand Rapids/AHL),
David Musil (Třinec),
Martin Pláněk (Hradec Králové),
Filip Pyrochta (Liberec),
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL),
Adam Polášek (Soči/KHL),
Radko Gudas (Philadelphia/NHL),
Útočníci:
Andrej Nestrašil,
Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL),
Michal Řepík (Sparta Praha),
Martin Kaut (Pardubice),
Martin Nečas (Kometa Brno),
David Šťastný (Zlín),
Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.),
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.),
Roman Horák (Podolsk/KHL),
Robert Kousal (Davos/Švýc.),
Radek Faksa (Dallas/NHL),
Tomáš Plekanec (Toronto/NHL),
Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL),
Tomáš Hyka (Chicago Wolves/AHL),
Filip Chytil (NY Rangers/NHL).

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko