Hlavní obsah

Bělorusko - Česko 0:3První výhra za tři body. Bělorusové nedělali Čechům problémy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Šulák 0 : 1
16. Horák 0 : 2
19. Řepík 0 : 3
Záznam online reportáže

Konečně. První výhra za plný počet bodů a také zápas bez obdržené branky. Čeští hokejisté na mistrovství světa v Dánsku porazili bez větších potíží Bělorusko 3:0 a přiblížili se čtvrtfinále, do kterého postupují nejlepší čtyři týmy z každé skupiny. Nyní jim patří třetí příčka. Výsledek a dělbu bodů napověděla už úvodní třetina, kterou Bělorusové prohráli 0:3.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Útočník Roman Horák (vlevo) střílí druhý gól českého týmu. Přihlížejí hráči Běloruska Jevgenij Kovyršin (druhý zleva), brankář Vitalij Trus, Nikita Ustiněnko a Vladimir Děnisov (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Úvod zápasu přinesl nepříjemnou situaci pro českou střídačku. Vražení na hrazení odnesl při prvním střídání Andrej Nestrašil a s bolestivou grimasou odešel do šatny v doprovodu lékaře. Následně odjel do nemocnice s podezřením na problém s ramenem.

Ve 4. minutě dostal Jandačův výběr početní výhodu, ale až na jednu nebezpečnější střelu se nic nestalo. Vzápětí přišla druhá šance. Navíc Bělorusové opět faulovali, Češi hráli v šesti, následně v pěti proti třem, a to 35 sekund. David Krejčí trefil horní tyčku, až Libor Šulák od modré vše prostřelil a v 9. minutě proměnil čtvrtou českou přesilovku na turnaji.

Podobnou příležitost dostal i soupeř. Červenka fauloval holí, krev v obličeji a čtyři minuty v početní výhodě pro Bělorusko, které ale touto nabídkou pohrdlo, dokonce hrálo v šesti a přesilovka skončila. Teď se mohli předvést Češi. Šance ano, gól ne. Radost přišla až při hře v plném počtu. Tomáš Plekanec nepospíchal, počkal si, nahrál a Roman Horák zvýšil na 2:0. Stačilo, aby byl trpělivý před brankou. V 19. minutě následovala prudká střela Michala Řepíka z kruhu a na české střídačce zavládl klid - 3:0.

S Bělorusy se národní tým na světovém šampionátu utkal osmkrát. Pokaždé vyhrál, naposledy loni v Paříži 6:1. Na probíhajícím turnaji byli Bělorusové po čtyřech duelech bez bodu. Po dvaceti minutách pátečního duelu směřovali k dalšímu nulovému zisku.

U Francouze zvonila tyčka

Šance, tyčka, přehled. Tak začala prostřední část z českého pohledu. Čekaní na další gól, občas se musel předvést i brankář Pavel Francouz, jednou ho zachránila i tyčka, ale skóre se neměnilo.

Utkání za stavu 3:0 pomalu ztrácelo dynamiku a dravost, čeští hráči hráli bez stresu. Více pohybu přišlo na konci třetiny, kdy Bělorusko hrálo v oslabení, ale skóre se neměnilo, žádná z šancí se neujala. Ani velká příležitost Martina Nečase, jeho dorážka skončila na tyčce po střele Romana Červenky.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se museli Bělorusové zase zaměřit na bránění, hráli v oslabení, ale gólman Trus neměl větší potíže, čeští hráči se střelbou šetřili. Fanoušci se v hledišti dožadovali gólu, ale jejich přání nebyla vyslyšena. Šest minut před koncem třetiny dostaly opět šanci české přesilovkové formace. Na konci zakončil rychlou kombinaci Dmitrij Jaškin, ale Trus byl na místě. Gól už nepadl, Češi udeřili v první třetině, poté na údržbu vyhráli 3:0.

Další utkání národního mužstva je na programu v neděli, Češi se od 16:15 utkají s Francií. Základní skupinu zakončí duelem proti Rakousku v pondělí od 20:15.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Bělorusko 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Šulák (Krejčí), 16. Horák (Plekanec), 19. Řepík (Moravčík, Červenka). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. Diváci: 5636.
Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek, Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Nestrašil, Plekanec, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Trus - Vorobej, Falkovskij, Korobov, Děnisov, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - Děmkov, Šarangovič, Platt - Suško, Kovyršin, Pavlovič - Gavrus, Razvadovskij, Kislyj - Levša, Kitarov, Drozd. Trenéři: Sergej Puškov, Vjačeslav Gusov a Michail Zacharov.

Reklama

Související témata: