Hlavní obsah

Češi s přehledem splnili povinnost a jsou ve čtvrtfinále MS! Hořká německá výhra

Kodaň/Praha
Aktualizováno

Čeští hokejisté na MS v Dánsku porazili Francii s přehledem 6:0, po dvou gólech vstřelili David Pastrňák a Roman Horák, první čisté konto udržel v národním týmu David Rittich. Definitivu čtvrtfinále dala svěřencům trenéra Josefa Jandače večerní porážka Švýcarů s obhájci titulu ze Švédska 3:5. Do play off naopak nepostoupí Němci, stříbrnému týmu z OH nepomohla ani výhra nad favorizovaným Finskem 3:2 v prodloužení. Ve zbývajícím nedělním utkání zvítězily USA nad Norskem vysoko 9:3 a upevnily si pozici lídra ve skupině B.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Dmitrij Jaškin před francouzským brankářem Ronanem Quemenarem.

Článek
Fotogalerie

Předposlední utkání v základní skupině A v Kodani proměnil český tým v jasnou záležitost. Už v úvodní třetině se dvakrát trefil David Pastrňák, další gól vstřelil parťák z útoku Dmitrij Jaškin a poté, co v prostřední části hry přidal další dva zářezy Roman Horák, francouzský brankář Quemener znechuceně odjel na střídačku.

I bez útočníka Andreje Nestrašila, který si v úvodu pátečního duelu s Běloruskem poranil rameno, si Češi s chutí zastříleli (55 pokusů na branku), na druhé straně se Rittich mezi tyčemi trochu nudil. Ve svém pátém reprezentačním zápase poprvé udržel čisté konto a stačilo mu k tomu deset zákroků.

Češi vyhráli pět z dosavadních šesti zápasů, v posledních dvou neinkasovali a mají na třetím místě tabulky 12 bodů. Závěrečný duel v první části turnaje čeká český výběr v pondělí od 20:15, kdy se utká s Rakouskem.

Hokejisté USA vyhráli i šestý zápas na turnaji a upevnili si vedení ve skupině B, po páteční kanonádě proti Koreji (13:1) předvedli další ohnivý gólostroj i s Norskem, které jen těsně odolalo dvouciferné potupě. Po třech bodech si připsali útočníci Patrick Kane za dva góly a nahrávku a Cam Atkinson s Dylanem Larkinem díky jedné trefě a dvěma asistencím. Nory čeká v pondělí klíčový duel o udržení s Koreou, v němž potřebují získat alespoň bod.

Suverénní Švédové vyhráli na MS i šesté utkání. Švýcaři i s posilami z NHL Josim a Fialou brzy prohrávali o tři góly, závěr sice zdramatizovali, nicméně stejně jako proti Rusku už ztrátu nedotáhli, a protože vyšli bodově naprázdno, český tým už v tabulce nepředstihnou. Gólem a třemi asistencemi se na výhře úřadujících mistrů světa podílel kapitán Mikael Backlund, mezi střelce se zapsala i čerstvá posila z Pittsburghu Patric Hörnqvist.

Hokejisté Německa porazili na mistrovství světa ve skupině B Finsko 3:2 v prodloužení a připsali si druhou výhru v turnaji ze šesti odehraných utkání. Finové sice podruhé prohráli, i tak už mají jisté čtvrtfinále a v úterý vyzvou Američany k souboji o vítězství ve skupině. Držitelům olympijského stříbra naopak nepomohl ani vítězný gól Markuse Eisenschmida v čase 62:00. Vyřazovací boje jim zůstanou zapovězeny.

MS v hokeji v Dánsku - základní skupiny:
Francie - Česko 0:6
Branky: 4. a 8. Pastrňák, 22. a 28. Horák, 15. Jaškin, 51. Nečas
Norsko - USA 3:9
Branky: 27. K. Forsberg, 47. K. A. Olimb, 48. M. Olimb - 9. a 13. P. Kane, 16. McAvoy, 22. D. Larkin, 31. Martinez, 37. A. Lee, 40. Atkinson, 43. White, 58. Pionk
Německo - Finsko 3:2 v prodloužení
Branky: 26. Tiffels, 39. Krupp, 62. Eisenschmidt - 3. Tolvanen, 58. Aho
Švýcarsko - Švédsko 3:5
Branky: 39. Untersander, 45. Diaz, 60. Kukan - 6. Klingberg, 10. Hörnqvist, 22. Backlund, 53. A. Larsson, 57. Pääjärvi

Reklama

Související témata: