Hlavní obsah

Češi se o výhru strachovali, i Kanada se trápila! Slovenské naděje se rozplývají

Praha
Aktualizováno

Očekávanou, nicméně jen těsnou výhrou nad Rakušany zakončili čeští hokejisté svoje účinkování v základní skupině A světového šampionátu v Kodani. Dvěma góly se na vítězství 4:3 podílel Tomáš Hyka, další přesné trefy přidali Filip Chytil a Dominik Kubalík. Národní tým skončí bez ohledu na výsledky závěrečných pondělních soubojů ve skupině třetí a ke čtvrtfinále se bude stěhovat do 300 km vzdáleného Herningu, o čemž rozhodla už odpolední výhra Rusů nad Slováky 4:0. Kanaďané si zajistili s předstihem čtvrtfinále, Lotyšsko ale udolali až zásluhou střely kapitána týmu Connora McDavida v prodloužení 2:1. Zároveň je jasný i druhý sestupující z elitní divize. Tím se stala Korea, jež ve svém posledním vystoupení prohrála s Norskem 0:3.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Rozesmátý Tomáš Hyka přijímá gratulace ke gólu od Radko Gudase.

Článek
Fotogalerie

S jistotou čtvrtfinále v zádech zahájili čeští hokejisté generálku na klíčový zápas turnaje výborně. Po necelých třech minutách vedli 2:0, později pak 4:1. Rakušané se ale ještě v závěru do Jandačova výběru zakousli a díky dvěma trefám své největší hvězdy Michaela Raffla se postarali o dramatickou koncovku. Povinnou, byť utrápenou výhru už však český tým udržel.

Český tým vyhrál ve skupině šest zápasů a na čtvrtfinálového soupeře si ještě musí počkat do úterý, kdy jsou na programu závěrečné duely v obou skupinách. Ve druhém pondělním večerním souboji zvítězili Kanaďané nad Lotyšskem 2:1 až v prodloužení, i tak si zajistili start ve čtvrtfinále, v němž mohou být potencionálním protivníkem českého výběru. Stejně tak USA, Finsko nebo Dánsko.

Naději na play off udrželi i Lotyši, ale pobaltský celek už nemůže skončit ve skupině B druhý a tudíž se s Čechy ve čtvrtfinále potkat nemůže.

Rusové o své výhře rozhodli hned v úvodní třetině. Po gólech Mamina a Guseva získali potřebný náskok, který v závěru ještě navýšili. O prvenství ve skupině A svedou přímý souboj v úterý se Švédskem.

Prohra Slováky tíží hned z několika důvodů. Nejenže nedotáhli jednobodovou ztrátu na čtvrté Švýcary, ale zároveň musí doufat, že výběr Helvétského kříže získá v závěrečném souboji s Francií maximálně jeden bod. Současně svěřenci Craiga Ramseyho musejí bezpodmínečně porazit Bělorusy. V případě rovnosti bodů postupují Švýcaři, protože mají lepší vzájemný zápas.

Už je naopak jasné, že ze skupiny B sestupuje o divizi níž Korea. Asiaté v posledním vystoupení v Dánsku prohráli s Norskem 0:3 a na šampionátu nezískali ani bod při hrozivém skóre 4:48. Doplnili tak Bělorusy, o jejichž sestupu se rozhodlo už před pár dny.

Hokejové MS v Dánsku - základní skupiny:
Skupina A (Kodaň)
Rusko - Slovensko 4:0
Branky: 12. Mamin, 17. Gusev, 59. Šalunov, 60. Michejev
Skupina B (Herning)
Korea - Norsko 0:3
Branky: 14. Lindström, 47. Olsen, 50. Holös
Skupina A (Kodaň)
Česko - Rakousko 4:3
Branky: 1. a 50. Hyka, 3. Chytil, 26. D. Kubalík - 51. a 58. Raffl, 18. Komarek
Skupina B (Herning)
Kanada - Lotyšsko 2:1 v prodloužení
Branky: 3. Beauvillier, 61. McDavid - 42. Rubins
Který soupeř by českému týmu nejvíce ve čtvrtfinále vyhovoval?
USA
6,8 %
Kanada
13,5 %
Dánsko
73,2 %
Finsko
6,5 %
Celkem hlasovalo 26439 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko