Hlavní obsah

Česko - Rakousko 4:3Čechům zatrnulo, přesto získali tři body nad Rakouskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Hyka 1 : 0
3. Chytil 2 : 0
18. Komarek 2 : 1
26. Kubalík 3 : 1
50. Hyka 4 : 1
51. Raffl 4 : 2
58. Raffl 4 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Cíl splněn, jenže s varujícím vykřičníkem. Tři body, ale bez gólového koncertu, který se trochu očekával. S jistotou třetího místa v tabulce naskočila česká hokejová reprezentace do posledního zápasu v základní skupině mistrovství světa a porazila v Kodani Rakousko 4:3. Jandačův výběr vedl po 147 sekundách už 2:0, poté ale i soupeř ukázal, že není jen do počtu. Třetí třetinu dokonce vyhrál.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dmitrij Jaškin se pokouší překonat rakouského brankáře Daniela Kickerta, vpravo je Alexander Rauchenwald z Rakouska.

Článek
Fotogalerie

Ideální začátek a nejrychlejší český gól na turnaji. Po 31 sekundách se zapsal mezi střelce Tomáš Hyka, který se prosadil po sražené střele Dominika Kubalíka. Třetí minuta a trefil se i Filip Chytil, který ze vzduchu upřesnil přihrávku Jakuba Krejčíka.

Šance a hra na jednu branku. Jak v neděli Češi skončili s Francií, tak pokračovali o den později. V polovině úvodní třetiny hráli také první přesilovku, ale Rakušané ji zvládli, dokonce ohrozili gólmana Pavla Francouze.

Soupeř ale nebyl jen do počtu, obrana předvedla pár chyb a v 18. minutě Rakousko snížilo na 1:2, český tým inkasoval po 185 minutách na turnaji. O nečekaný moment se postaral Komarek. V poslední minutě přišla další velká příležitost, ale šlo jen o varování.

Na začátku druhé třetiny si zahrálo v početní výhodě Rakousko. Co se týče šancí v těchto dvou minutách byl ve větší permanenci rakouský brankář Kickert.

V 26. minutě napálil puk Dominik Kubalík, když si počkal na přihrávku mezi kruhy. Gól, který česká střídačka potřebovala pro navrácení klidu. Jandačův výběr po změně skóre opět dominoval, ale někdy chyběla přímočarost a jednoduchost, která by vedla k navýšení skóre. České snažení zabrzdila rakouská přesilová hra, jenže soupeř ani jednou střelou neohrozil Francouze. Po čtyřiceti minutách byl stav 3:1. Cesta za povinnými třemi body měla před sebou ještě závěrečnou dvacetiminutovku.

Drama v závěru

Tu začali Češi v oslabení, navíc v dvojnásobném, a to 100 sekund, kdy si český gólman prožil téměř dvě nejaktivnější minuty utkání. Češi s přibývajícím časem ubírali z nasazení, což Rakušanům vyhovovalo, ale když bylo potřeba, zasáhl brankář. V jednom případě musel skákat do střely i obránce Libor Šulák, když Francouz nebyl na svém obvyklém místě.

Zdánlivý klid přišel v 50. minutě. Přesilovka a Hykova bomba z kruhu byla úspěšná, skóre poskočilo na 4:1 a Hyka si připsal už třetí bod v utkání. Za minutu se ale radoval Raffl, když se natlačil před branku a poslal puk pod horní týčku. Zápas dostal další impulz. Ten navíc gradoval. Stejný hráč snížil na 3:4 necelé tři minuty před koncem třetiny.

Faksa mohl vrátit klid, ale trefil tyčku v předposlední minutě. Pár sekund před samotným koncem neuspěl ani David Pastrňák. Více branek už nepadlo.

Tým trenéra Josefa Jandače ke čtvrtečnímu čtvrtfinále nenastoupí v Kodani, v níž odehrál celou skupinu, ale musí se stěhovat do Herningu. Soupeře pro klíčový zápas turnaje zatím nezná, dozví se ho v úterý, kdy se dohrávají poslední zápasy základních skupin.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Rakousko 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Hyka (D. Kubalík, Šulák), 3. Chytil (Krejčík), 26. D. Kubalík (Hyka, Nečas), 50. Hyka (Faksa, D. Kubalík) - 18. Komarek (Hofer), 51. M. Raffl (Unterweger, Haudum), 58. M. Raffl (Komarek, Schumnig). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Schukies (Něm.) - R. Jensen (Dán.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 3843.
Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Rakousko: Kickert - Ulmer, Altmann, Schumnig, Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Komarek, M. Raffl - Haudum, Rauchenwald, Zwerger - Woger, Obrist, Spannring. Trenéři: Roger Bader, Christoph Brandner a Markus Peintner.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko