Hlavní obsah

Hokejovou reprezentaci by měl koučovat Říha. Bude Nedvěd manažerem?

Praha
Aktualizováno

Novým trenérem hokejové reprezentace by se měl stát Miloš Říha. Výkonný výbor českého svazu sice nástupce Josefa Jandače jmenuje až na zasedání 7. června, podle deníku Sport se však předseda svazu Tomáš Král s devětapadesátiletým koučem minulý týden dohodl na spolupráci. "Jsou to ryzí spekulace. Jediný orgán, který může rozhodnout, je výkonný výbor ČSLH. Nadále jsou ve hře tři kandidáti, které jsme před časem zveřejnili," řekl Sport.cz tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Říha by se měl stát novým koučem reprezentace.

Článek

Na místo po Jandačovi, který skončil po nedávném mistrovství světa a má namířeno do KHL do Magnitogorsku, jsou tři kandidáti. Kromě Říhy, jenž je jako jediný bez angažmá, jsou na seznamu také trenér Liberce Filip Pešán a kouč Třince Václav Varaďa. Vítězný návrh musí získat od členů výboru minimálně šest hlasů z jedenácti.

Říha je bez práce od loňského října, kdy skončil ve Slovanu Bratislava. V Kontinentální lize trénoval také ruské kluby Chimik Voskresensk, Spartak Moskva, Petrohrad, Omsk a Atlant Mytišči, který dovedl v roce 2011 do finále. Předtím získal dvakrát stříbro v české extralize s Pardubicemi a Slovanu Bratislava pomohl ke dvěma slovenským titulům v letech 2002 a 2005.

Už během mistrovství světa v Dánsku, kde česká reprezentace skončila ve čtvrtfinále, informoval o Říhově příchodu k týmu jako o hotové věci deník Blesk. Mezi kandidáty byli také Martin Straka z Plzně a Libor Zábranský z Brna, oba však národní tým odmítli kvůli vytížení v klubech.

Fischer vs. Nedvěd

Dalším bodem, který může hokejový svaz v následujících dnech a týdnech řešit, je pozice generálního manažera národního týmu. Nyní tuto funkci zastává Jiří Fischer, v médiích se začalo ale také skloňovat jméno Petra Nedvěda.

"Výkonný výbor bude prioritně řešit otázku hlavního trenéra 7. června. Další složení realizačního týmu včetně generálního manažera se bude řešit až následně. Samozřejmě nemohu vyloučit, že pozice generálního manažera se bude řešit i na nejbližším setkání, ale vše začíná volbou hlavního trenéra. K jménům kandidátů se nebudeme vyjadřovat," dodal Zikmund.

Reklama