Hlavní obsah

S. Amerika - Česko 2:3Češi přišli o dvougólový náskok, vítěznou generálku na Světový pohár ale zařídil Plekanec

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Palát 0 : 1
48. Faksa 0 : 2
49. Gostisbehere 1 : 2
51. Matthews 2 : 2
52. Plekanec 2 : 3
Záznam online reportáže

Marek Burkert (Pittsburgh)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Poslední příprava se povedla. Česká hokejová reprezentace porazila v generálce na Světový pohár na pittsburském ledě výběr Severní Ameriky do 23 let 3:2, když dokázala zareagovat i na zámořský nápor z poloviny třetí třetiny. O vítěznou trefu se postaral kapitán Tomáš Plekanec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští hokejisté porazili v přípravě na Světový pohár Výběr Severní AmerikyVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Bezchybného Michala Neuvirtha střídal dle dohody po 30 minutách Petr Mrázek, který sice čisté konto na hostující straně neudržel, ale Češi nakonec byli v zakončení o něco efektivnější.

Přesně jak to Jakub Voráček očekával, nepříliš početné pittsburské publikum na něj jako hráče velkého rivala z Philadelphie bučelo. Temné hučení se ale ozvalo, i když hlasatel oznamoval jména dalších borců Flyers Seana Couturiera a Shaynea Gostisbeherea, kteří hráli za Severní Ameriku.

Od začátku ovšem bylo jisté, že takovou střelnici, jakou zámořskému výběru povolil ve dvou zápasech tým Evropy, český výběr rozhodně nedopustí. První šanci musel řešit pittsburský hrdina finále Stanley Cupu Matt Murray, jenže Michael Frolík puk po šikovné přihrávce Aleše Hemského mezi betony kanadského gólmana nepropasíroval. Další možnost měl po skvělé nátlakové práci celého prvního útoku Plekanec a hned vzápětí se před gólmanem ocitl i Martin Hanzal, jenže Murray se překonat nenechal ani po další spolupráci Frolíka s Radkem Faksou.

Palát po šťastné teči otevřel skóre

Severoamerická mladá garda byla českou aktivitou evidentně zaskočená. Skóre se však pohnulo, až když byl na trestné lavici Seth Jones a Ondřej Palát díky teči hokejky Morgana Riellyho dostal hosty do vedení.

Tým do 23 let se nedostával do šancí tak jednoduše, jako když hrál proti Evropanům, Neuvirth zůstával pozorný a oslabení za faul Hemského zvládli Češi s přehledem. Gólman je navíc podržel při možnosti Brandona Saada, kterému nabíjel Couturier. Zblízka se v závěru třetiny neprosadil ani Auston Matthews a Neuvirth zůstal pevný i při Polákově vyloučení.

Když se na začátku druhé třetiny vrátil český obránce na led, musel Murray vyřešit velký kolotoč, do kterého mladou obranu dostal znovu první český útok. Jenže Milan Michálek puk za čáru nedotlačil. Zbytečné fauly ale nedovolovaly Čechům dostat se do výraznějšího tlaku. Po Hanzalovi, který šel za katr kvůli sekání, musel na trestnou lavici i Michal Jordán, 20 vteřin dvojnásobné přesilovky bylo zámořským hráčům málo. V oslabení pak dokonce na zteč vyrazili Palát s Hanzalem, jenže finální přihrávka jim nevyšla.

V polovině zápasu došlo ke střídání gólmanů a Neuvirtha nahradil Mrázek, kterého po příchodu na led krátce rozchytával David Pastrňák. Mrázkova první velká chvíle nastala, když zlikvidoval bekhendový blafák i následnou dorážku Johnnyho Gaudreaua. Poradil si s nájezdem Scheifeleho, který tak nepotrestal Kempného chybu. Češi se znovu bránili kvůli faulu Nakládala a s druhou sirénou naštval mladíky Polák, když jim kapitána McDavida sestřelil u mantinelu.

Plekanec si pomohl o brusli gólmana

Snahu o srovnání Češi ve třetí třetině eliminovali a díky perfektní akci Paláta s Pastrňákem ze 48. minuty měl Faksa dost času na první reprezentační gól. Pracně vybudovaný slibný náskok se ale rychle rozplynul, když nejprve Gostisbehere úspěšně pálil do horního rohu a další přesilovku v 51. minutě využil Matthews.

Necelá minuta ovšem stačila českému týmu, aby si vzal zase vedení. Plekanec si chytře počkal na Hemského přihrávku a o brusli střídajícího gólmana Hellebuycka určil stav na 3:2 pro hosty.

I když se nabušená zámořská sestava snažila s výsledkem ještě pohnout, měla smůlu. A Češi tak mohli do Toronta letět s dobrým pocitem.

Přípravný zápas před hokejovým SP v Pittsburghu:
Česko - Výběr Severní Ameriky 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 11. Palát (Hemský, Kempný), 48. Faksa (Pastrňák, Palát), 52. Plekanec (Hemský, Nakládal) - 49. Gostisbehere (Larkin, Scheifele), 51. Matthews (Gaudreau, Gostisbehere). Rozhodčí: Furlatt, McCauley - Miller, Cormier (všichni Kan.). Vyloučení: 8:4. Využití: 1:1.
Česko: Neuvirth (31. Mrázek) - Šustr, Nakládal, Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán - J. Voráček, Plekanec, M. Michálek - Pastrňák, Hanzal, Palát - Hemský, Faksa, Michael Frolík - Birner, Červenka, Jaškin. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Výběr Severní Ameriky: M. Murray (41. Hellebuyck) - Jones, R. Murray, Ekblad, Rielly, Parayko, Gostisbehere - MacKinnon, McDavid, Drouin - Larkin, Scheifele, Matthews - Eichel, Nugent-Hopkins, Gaudreau - Miller, Couturier, Saad. Trenéři: Todd McLellan, Jon Cooper, Gerard Gallant a Jay Woodcroft.

Reklama

Související témata: