Hlavní obsah

Crosby ve své šatně vítal velké rivaly. Partu tmelili v restauraci při sledování fotbalu

Pittsburgh

Při Světovém poháru bude patrně nejsledovanějším hokejistou turnaje. Člen Triple Gold Clubu, kapitán posledních vítězů Stanley Cupu a nejlepší hráč play off Sidney Crosby chce dovést Kanadu k dalšímu triumfu.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Sidney Crosby při tréninku před SP.

Článek

V noci na čtvrtek vyjel s Kanaďany k poslední přípravě proti Rusku ve své domovské hale Consol Energy Center. V kabině Penguins si ale připadal trochu podivně, když vedle něj seděli hráči San Jose jako Brent Burns, Logan Couture nebo Joe Thornton, s nimiž před pár měsíci sváděl ostré souboje ve finále NHL.

„Tihle kluci jsou jedni z největších rivalů, jaké jsme v Pittsburghu kdy měli. Jsem si jistý, že se tu také cítí dost zvláštně," řekl Crosby. Jako správný kapitán ale dělá všechno pro to, aby z Kanaďanů udělal partu.

V pondělí vyvedl spoluhráče do oblíbené restaurace, aby společně sledovali zápas amerického fotbalu mezi místními Steelers a Washingtonem. „Sidney je výborný člověk a ještě lepší kapitán," vyprávěl pak montrealský brankář Carey Price.

Rivalita s Američany bude pokračovat i při SP

Kanada v posledních letech válcuje zbytek hokejového světa. Vyhrála olympiádu v Soči, loni v Praze a letos v Moskvě si s přehledem zajistila tituly světových šampiónů. Jiný cíl než prvenství nepřipadá v úvahu ani na World Cupu. Navíc doma v Torontu.

„Všechno, co by nás mohlo rozptylovat, musíme odhodit stranou. Už jsme v té situaci několikrát byli. Potřebujeme se semknout a odvést nejlepší práci, jaké jsme schopni," řekl Crosby.

Přípravné zápasy s USA ukázaly, jak vyhecovanou atmosféru lze čekat. „I po odpískání do sebe šli hodně, dohrávali souboje. Pak z toho samozřejmě byla spousta šarvátek a vyloučení," glosoval severoamerickou rivalitu Jiří Fischer, který je skautem českého mužstva, jež oproti původní nominaci muselo udělat v sestavě několik vynucených změn. Ty se ale nevyhnuly ani Kanadě. Tou poslední je, že za zraněného Tylera Seguina zaskočí Ryan O'Reilly z Buffala.

Loni si společně s Crosbym užívali tažení za světovým titulem, nyní je čeká spousta dřiny, aby se mohli cítit stejně blaze jako v Praze. „Na Česko máme vynikající vzpomínky," řekl Crosby. Úspěch v Torontu by měl pro něj ale o dost větší váhu.

Reklama

Související témata: