Hlavní obsah

První trénink a pak mediální nářez. Češi si zvykají na Toronto

Toronto

Toronto už je vzalo pod křídla. Čeští hokejisté si ve čtvrtek poprvé zatrénovali v dějišti Světového poháru a po poledni místního času absolvovali i mediální den. Všichni hráči museli být k dispozici na půl hodiny akreditovaným novinářům. Chyběl pouze kouč Josef Jandač, který za sebe poslal asistenta Václava Prospala.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Tomáš Plekanec a Aleš Hemský v přípravném zápase proti Výběru Severní Ameriky.

Článek

Češi se hodinu potili v MasterCard Centre for Hockey Excellence, které je domovem týmu AHL Toronto Marlies. V červeném dresu se po ledě proháněl také Vladimír Sobotka, který by měl zasáhnout do úvodního zápasu turnaje proti Kanadě.

„Vláďa trénoval, byl zapojený do všech cvičení, neměl žádné úlevy, takže pevně věříme tomu, že bude na sobotní zápas připravený," prohlásil Prospal.

Pořadatelé World Cupu ovšem špatně rozvrhli itinerář. V době, kdy měla být česká výprava v Air Canada Centre na oficiálním programu, seděli ještě hráči v autobuse a do haly přijeli s dvacetiminutovým zpožděním. Když se do sálu určeného k tiskovým konferencím přiblížili Prospal s generálním manažerem Martinem Ručinským, zhasla dokonce náhle světla...

Největším hvězdám českého týmu byly při mediálním dnu určeny samostatné stoly, jinak se sedělo po dvou. Největší ‚hrozny' novinářů se tvořily u Petra Mrázka, Jakuba Voráčka a kapitána Tomáše Plekance. S humbukem, jaký se strhnul kolem kanadského týmu, se to ale vůbec nedalo srovnávat.

Češi? Přehlížené mužstvo

Největší hvězda? Jednoznačně Sidney Crosby, k nejfotografovanějším zase patřil stolek dvou vousáčů ze San Jose Joe Thorntona a Brenta Burnse.

To Češi měli větší klid. Milan Michálek si ťukal do mobilu a komunikoval s manželkou, která každým dnem očekává narození druhého potomka, někteří Češi se ke slovu nedostali vůbec.

S rolí přehlíženého mužstva se Jandačův výběr smířil, ale hodlá z ní i těžit. „Zápasy se nikdy nevyhrály na papíře," myslí si Ručinský

„Kanaďané jsou taky jenom lidi, jsou to hráči, jako máme my. Mohou mít lepší dovednosti, hrát s větším sebevědomím, protože zažili v minulosti větší úspěchy. Ale zápas začíná 0:0 a my tu šanci máme stejnou jako oni," domnívá se Prospal.

V sobotu může na jeho slova ještě dojít.

Reklama

Související témata: