Hlavní obsah

Rusko - Švédsko 1:2Ovečkin protestoval marně. Sborná začala Světový pohár porážkou od Švédů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Landeskog 0 : 1
33. Hedman 0 : 2
60. Ovečkin 1 : 2

Švédští hokejisté vstoupili do Světového poháru vítězstvím nad Ruskem 2:1. Skandinávský tým rozhodl dvěma brankami Landeskoga a Hedmana v polovině zápasu. Sborná se prosadila až při hře bez brankáře v poslední minutě, kdy se trefil Ovečkin. Stejný hráč v pokračující power play dostal puk do brány ještě jednou sedm sekund před koncem, jenže rukou a rozhodčí mu trefu navzdory protestům hvězdného útočníka neuznali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

SP, Švédsko - RuskoVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ruské ofenzivní hvězdy vychytal Jacob Markström, který měl přitom původně pouze krýt záda Henriku Lundqvistovi. Ten však na poslední chvíli vypadl ze sestavy kvůli zdravotním potížím a Markström dostal příležitost od začátku. O čisté konto ho připravil až 33 vteřin před vypršením základní hrací doby při power play Alexandr Ovečkin.

Švédy čeká ve druhém utkání severské derby proti Finsku, sborná se bude pokoušet oživit naděje na postup do semifinále proti Výběru Severní Ameriky.

Švédové hru kontrolovali

Markström hned v úvodních vteřinách s klidem pokryl ránu Ovečkina a naznačil, že ho nenadálá příležitost ani v nejmenším nezaskočila. Po celý zápas působil soustředěně, stejně jako velmi disciplinovaně a organizovaně hrající švédský tým.

Ve čtvrté minutě prověřil Bobrovského dobře mířenou ranou Hörnqvist. Příležitostí ke vstřelení gólu bylo ale poskrovnu. Tu největší v první třetině nabídl Švédům Markov, který rozehrával puk před Bobrovským, ale zlomil hůl. Kotouče se hned zmocnil forčekující Backlund, ruského gólmana však nepropálil.

O osudu zápasu se rozhodlo v prostřední dvacetiminutovce. Hörnqvist sice v další příležitosti znovu prohrál minisouboj s Bobrovským, ale ve 31. napřáhl na modré čáře Landeskog a bleskově po čtyřech vteřinách využil přesilovku. Hedman přidal zakrátko z mezikruží druhou trefu a šance Rusů na dobrý výsledek se začaly rozplývat.

Strhující závěr v režii Ovečkina

Švédové kontrolovali průběh i ve třetí části, ale přišel strhující závěr, když 83 vteřin před koncem základní hrací doby zkusili Rusové hru se šesti bruslaři v poli a nechali Bobrovského na střídačce. V čase 59:27 využil Ovečkin Markströmova zakrytého výhledu a od modré čáry snížil.

Stihl i vyrovnat, ale rozhodčí - včetně těch u videa - byli proti. Ovečkin sice divoce slavil gól, ale žádný záběr neprokázal, že by poté, co puk sklepl směrem na branku rukavicí, následovala ještě teč holí.

Švédsko - Rusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Landeskog (E. Karlsson, Bäckström), 33. Hedman (Hagelin, H. Sedin) - 60. Ovečkin (Malkin, Dacjuk). Rozhodčí: McCauley, O'Rourke - Murray (všichni Kan.), Murphy (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 18 966.
Švédsko: Markström - Ekholm, E. Karlsson, Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - Söderberg, Backlund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov - Kučerov, Dacjuk, Ovečkin - Tarasenko, Malkin, Kuljomin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Kuzněcov, Anisimov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Reklama

Související témata: