Hlavní obsah

Kempný dostal lekci, proti Evropě nechce vymýšlet

bum (Toronto)Sport.czPrávo

Jeho jméno se objevilo už v úvodní nominaci na Světový pohár. Od té doby se kariéra obránce Michala Kempného rozvíjela takřka skokově: účast na mistrovství světa v Moskvě, podpis smlouvy s Chicagem. Sobotní zápas s Kanadou ale ukázal, že v hokejovém životě šestadvacetiletého beka všechno tak lehce nepůjde.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Bek Michal Kempný nezastavil přihrávku kanadského útočníka Sidneyho Crosbyho (87) na Brada Marchanda.

Článek
Fotogalerie

Kanada - Česko 6:0

USA - Výběr Evropy 0:3

„Z mojí strany to nebylo vůbec ideální, nemá cenu se na nic vymlouvat. Ten zápas jsem nezvládl a je třeba to přijmout. Proti Evropě se ale začíná od nuly," hleděl už k dnešnímu druhému souboji ve skupině.

První ostrý duel na úzkém ledě přinesl Kempnému kruté vystřízlivění. Kanadské hvězdy českému obránci předvedly, kde jsou zatím jeho limity.

„Je to možné, že jsem chtěl až moc. Ale to my všichni, chtěli jsme ten zápas odehrát dobře. To se nepovedlo, ale je to už za námi," řekl Kempný o porážce 0:6.

Jeho nešťastný manévr krátce před koncem úvodní třetiny s Kanadou byl pro hosty osudný. Místo odpálení puku se Kempný ve vlastním pásmu otáčel, puk mu sebral Crosby a za chvíli byl kotouč potřetí v české síti. I když měl viník pocit, že se stal obětí nedovoleného zákroku. Kempný pak byl i u Toewsova přesilovkového gólu, kdy nestačil střelce odtlačit z hrany brankoviště.

Hlavně nic nevymýšlet

„Dostali jsme lekci. Tak to je. V kanadské hře byla obrovská rychlost, zkušenosti. Věděli jsme, že to nebude nic lehkého, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo," povzdechl si Kempný a na Evropany chce vyrukovat úplně jinak. „Musíme mít přístup k hráčům rychlejší. Aby jejich útočníci neměli na nic čas, všechno hrát jednoduše, dávat to prvnímu hráči a nevymýšlet žádné složité věci. Věřím, že to zvládneme."

Torontská lekce Kempnému může být hodně prospěšná. „Není jednoduché ocitnout se v jiném prostředí, kde se hraje jinak a všechno je rychlejší," prohlásil generální manažer Chicaga Stan Bowman, který na Kempného políčil.

„V Blackhawks máme v obraně Michala Rozsívala, který je připravený na roli mentora a Kempnému pomůže. Každý hráč, který přijde z Evropy, potřebuje nějakou dobu na adaptaci," zastal se českého beka Bowman.

Porazí čeští hokejisté Výběr Evropy?
Ano
59,1 %
Ne
40,9 %
Celkem hlasovalo 6657 čtenářů.

Reklama