Hlavní obsah

Už jen divoká teorie... Budeme hrát ale do konce na tisíc procent, tvrdí Jandač

Toronto

Šance stále ještě žije, ale zbývá jen hodně zběsilá teorie, která se už v úterý v noci s velkou pravděpodobností rozplyne. Čeští hokejisté mohou do semifinále postoupit ještě na úkor Kanady a kouč Josef Jandač ví, že účinkování jeho týmu na Světovém poháru na 99 procent skončí čtvrtečním zápasem s Američany. Miniaturní naděje tu ale stále je.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Světový pohár, Česko vs. Evropa.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Světový pohár, Česko vs. Evropa

V klíčovém zápase s Evropou, kde jste potřebovali dva body, jste začali zakřiknutě, proč?

Byli jsme si vědomi důležitosti utkání. Myslím, že nám to v první třetině i malinko svázalo nohy a ruce. Nebyli jsme herně v pořádku. Začali jsme hrát, až když jsme obdrželi první gól. To nás trošičku zvedlo, nakoplo. Začali jsme mít aspoň nějaké útočné pásmo. V poslední třetině jsme špatně nastoupili, ale dvojnásobné oslabení jsme ubránili. Mrázek tam předvedl fantastické zákroky, podržel nás, dal nám šanci. Když jsme pak znovu inkasovali, v přesilovce se nám podařilo vyrovnat. Pak už bylo vidět, že to směřuje do prodloužení, víceméně i soupeř si hlídal bod. Věděli jsme, že musíme vyhrát. Do prodloužení jsme šli s tím, že chceme druhý bod. A to rozhodlo o naší prohře.

Neuvažoval jste 12 vteřin před koncem za stavu 2:2, kdy se vhazovalo před Halákem, že byste třeba zariskoval a odvolal gólmana?

Ne, na to jsem nemyslel. Pořád jsme byli ve hře, že v prodloužení uděláme bod navíc. V žádném případě, ani jsem o tom neuvažoval. Pořád bylo před námi prodloužení, případně penalty, na které jsme si docela věřili.

Jak se vám líbila kvalita přesilovek?

Hledali jsme jiné složení, protože se nám přesilovky nedařily. Zkusili jsme to nějakým způsobem přeházet. Hra nebyla optimální, hlavně nám nejdou střely na branku. To je stejný problém, jaký jsme měli na mistrovství světa. Hledali jsme leváka na modré, hráli jsme to s útočníkem, který by to prostřelil do brány. Ale to je největší problém naší přesilovky.

O Mrázkovi jste mluvil v superlativech, škoda jen druhého gólu.

Podržel nás, dal nám šanci na výhru. Chytil trestné střílení, později měl fantastický zákrok ve dvojnásobném oslabení. Pak prostě přišla taková střela, která propadla do brány... Ale nelze ho vinit. Podržel nás v jiných situacích, stejně jako v prvním utkání Michal Neuvirth. My jsme věděli, že máme kvalitní brankáře, a že nám dají šance, abychom mohli v zápasech bodovat. Ovšem měli jsme dát gól navíc, nebo to uhrát třeba na penalty. Samozřejmě, jsme ve hře dál, ale je to v rovině teorie.

V prodloužení, které se hrálo 3 na 3, padl gól po Kempného ukvapené střele. Vyčítáte mu to?

Rozhodl se v ten daný moment špatně. Střela byla ze strany a ještě na vyrážečku, už měl hlavně za sebou dlouhé střídání, spíš měl ten puk podržet, než to odevzdávat lacinou střelou. To samozřejmě chyba byla. Myslím, že potřebuje trošičku času, aby se adaptoval. Výkonem půjde nahoru. Kanada ho hodně srazila, ale dnešní zápas už byl lepší, bohužel tuhle chybu udělal. My jsme volili situaci dva plus jedna a on patří k lepším bruslařům, takže byl nasazený on.

Neužírali se hráči až moc debaklem s Kanadou? Už před začátkem turnaje se přece vědělo, že klíčový pro postupovou matematiku bude až souboj s Evropou.

My jsme se o tom bavili, rozebírali jsme to. Mohli jsme ji třeba víc potrápit, nebo být důstojnější. Jirka Fischer mluvil s koučem Babcockem a ten říkal, že prvních deset minut byli pomalejší a museli reagovat na hru. My jsme hráli jen deset minut, pak tam napadaly góly a byly poměrně po laciných chybách. Kanadu jsme dostali do hry a lezli jsme pak do kopce a neviděli jsme na vrchol. Už bylo jedno, jaký byl výsledek a jaká byla hra, na zápas s Evropou jsme se soustředili, že nám dá šanci být v turnaji o postup. Bohužel to nedopadlo.

Vám nepřipadalo, že Kanada hráče psychicky zdeptala?

Můžeme spekulovat, jestli srazila nebo nesrazila, los byl takový. Možná Evropa měla malinko výhodu, že měla lepší psychiku díky vítězství. To těžko změníme, nemá cenu se v tom rýpat. Los byl daný, narazili jsme na tank a to klíčové utkání nám mohlo dát šanci na postup. Pochopitelně byl tam další nemalý krůček a to by znamenalo porazit Ameriku, ale byli bychom v turnaji do poslední chvíle. Teď jsme sice ve hře, ale je to jen teorie. Na turnaji takové velikosti proti takovým hráčům v žádném případě nic nebalíme, všichni kluci jsou profíci a budeme hrát na tisíc procent.

Jak dopadne zápas českých hokejistů s USA na Světovém poháru v Torontu?
Češi vyhrají v základní hrací době
26,2 %
Češi vyhrají na nájezdy nebo v prodloužení
2,8 %
Američané zvítězí v základní hrací době
68,5 %
Američané vyhrají na nájezdy nebo v prodloužení
2,5 %
Celkem hlasovalo 26504 čtenářů.

Reklama