Hlavní obsah

Skvělí gólmani, hráči jim ale nepomáhají. Češi pořád stojí na místě, kritizuje Salfický

Praha

Dohromady devět inkasovaných branek ve dvou zápasech a jen jeden získaný bod. Soudě podle této bilance by se na první pohled mohlo zdát, že českou hokejovou reprezentaci její brankáři na Světovém poháru proti Kanadě a Výběru Evropy příliš nepodrželi. Jenže nebýt Michala Neuvirtha, resp. Petra Mrázka, obdržených gólů by bylo mnohem víc. I experti, které oslovil Sport.cz, se shodují, že muži s maskou patří v Torontu k tomu nejlepšímu z Jandačova výběru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Michal Neuvirth a Petr Mrázek na Světovém poháruVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Naši gólmani sice byli v zámoří prezentování jako jedni z těch nejhorších na turnaji, jenže oni ukázali, že jsou naopak velmi kvalitní a zachytali výborně," říká Radek Toth, jenž v české či československé soutěži chytal za Spartu, Trenčín, České Budějovice, Slavii nebo Kladno a dnes působí u Českého svazu ledního hokeje jako trenér brankářů, pod kterého spadají všichni kouči gólmanů mládežnických reprezentací.

Neuvirth sice proti Kanadě inkasoval šestkrát, dalších 44 střel ale chytil. „Ani šest obdržených gólů neznamenalo, že by vyhořel. Naopak, v našem týmu Michal patřil k těm nejlepším," zastává se Neuvirtha bývalý reprezentační brankář Dušan Salfický, jenž byl u dvou titulů mistrů světa v letech 2000 a o rok později.

„V brance jsme určitě problém neměli. Rozhodně nemáme horší gólmany než ostatní týmy na Světovém poháru," přidává se další bývalý brankář Martin Prusek, který zažil zlato z MS 1999 v Lillehammeru.

Mrázek jako Hašek v Naganu

Mrázek zase fantastickými zákroky deptal Výběr Evropy, jemuž lapil hned několik vyložených příležitostí. „Vzpomněl jsem si na Nagano a Dominika Haška. Protože opravdu pochytal spoustu střel, některé až zázračně. Dalo se to k Haškovu výkonu z olympiády přirovnat," hledal Toth paralelu s osmnáct let starými olympijskými hrami, na nichž Češi senzačně triumfovali právě zásluhou vynikajícího Dominátora.

Jediný slabší okamžik si Mrázek vybral ve třetí třetině, když nestačil zareagovat na nikterak nebezpečně vypadající střelu Nora Zuccarella přes obránce Poláka. „Vždycky říkám, že na světě neexistuje dobrý gólman, který by nedostal špatný gól. Vždyť on to v zápase ikskrát odčinil," zastává se Mrázka Salfický.

„To se stane, nikdo mu to nemůže vyčítat. I ti nejzkušenější gólmani si někdy vyberou slabší chvilku. Ale na jeho výkonu v dalším průběhu to nezanechalo žádný vliv. Kdyby neměl svůj den a neukázal tolik skvělých zákroků, rozdíl ve skóre by byl vyšší," je přesvědčený Toth. „Nikdo není robot, navíc Petr držel mužstvo celý zápas. Že jsme dotáhli zápas do prodloužení, byla jeho zásluha," přidával se Prusek.

Hráči v poli gólmanům nepomáhají

Zatímco pro gólmany mají experti jen slova chvály, u hráčů v poli už to neplatí. Vždyť i Výběr Evropy český nároďák ve většině zápasu přehrával. „I když nám chytří odborníci před turnajem nevěřili, já jsem doufal, že jim ukážeme konkurenceschopnost. Zatím se to ale nedaří, protože hráči brankářům moc nepomáhají," všiml si Salfický.

„Upřímně řečeno jsem čekal, že kluci v poli předvedou víc. Jasně, hrajete proti těm nejlepším na světě, ale stejně jsem si myslel, že se budeme prosazovat víc. Hlavně ta mladší nastupující generace. Zamrzí, že tomu tak není, stýská si Salfický.

Aspektů hry, v nichž Češi zaostávají, je podle něj víc. „Chybí mi větší důraz, strašně málo našich hráčů se udrží na puku v osobních soubojích. Ani klid na hokejkách nemáme. Po výsledcích v přípravě jsme si možná říkali, že to nějak půjde. Jenže připadá mi, že zatímco všechny ostatní týmy přidaly, my pořád stojíme na místě," kritizuje Salfický.

Naděje na postup do semifinále se pohybuje už jen v teoretické rovině, ani výhra nad Spojenými státy nemusí stačit. Přesto Salfický doufá, že jí reprezentanti dosáhnou. „I hráči od sebe čekali daleko víc a pro jejich sebevědomí by to chtělo Američany porazit, abychom neodehráli tři nepovedené zápasy. Věřím, že naši ukážou, že jsou hokejisti a že na Světový pohár patří."

Reklama

Související témata: