Hlavní obsah

Skvělí hokejisté, ale co ta matematika? Severoameričané slavili postup, který zdaleka nemají

Toronto

Je to slepenec se dvěma hymnami a věkovým limitem do 23 let, ale herní projev hokejového Výběru Severní Ameriky na Světovém Poháru nadchl fanoušky i experty. Mladíci porazili Finy i Švédy, jenže jejich učinkování na turnaji dost možná skončí už ve skupině. Někteří z nich ale o tom po euforickém finiši středčního duelu evidentně neměli tušení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání S. Amerika - ŠvédskoVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Co na tom, že tenhle tým se uměle zrodil jenom díky přesvědčení organizátorů, že z klasických národních týmů je plně konkurenceschopných na nejvyšší úrovni jen šest. Jeho hokej plný skvělého bruslení, vynikající techniky a neúnavných útočných choutek zkrátka baví.

Jenže obří porce hokejového talentu jakoby minimálně na chvíli vytlačila základní matematické dovednosti. Jak jinak si vysvětlit, že střelec vítězného gólu v prodloužení duelu se Švédy (4:3pp) Nathan MacKinnon se radoval z postupu, k němuž má však jeho tým zatím poměrně daleko.

Věděli to vůbec trenéři?

Zařídit ho mohou už jen jistě vyřazení Finové. Pokud je Rusové porazí, zajistí si postup na úkor Severoameričanů.

„Když jsem dal gól, myslel jsem, že jsme v semifinále. Pak jsme se bavili s A-Mattsem (Auston Matthews), že jsme možná neměli tak bujaře slavit," přiznal po utkání jeho hrdina.

„Ale je to zábava, večer to však bude pro nás velký stres. Věříme, že pro nás Finové vybojují vítězství," pokračoval MacKinnon. Nebyl ve svém pomýlení sám, z postupu se radoval třeba i Johnny Gaudreau.

„Možná to jediné, co těmhle skvělým klukům chybí, je, že úplně nezvládají matematiku. Asi to má co do činění s tím, že strávili své mládí rozvíjením svého talentu do nevídaných výšin a nezbyl čas na pokročileší funkce," utahuje si z mladíků server Hockey News.

Teď budeme všichni Finové

A zároveň se nechápavě ptá: „Jak to, že hráči nevěděli, že k postupu potřebují vyhrát v základní hrací době? Řekl jim to vůbec někdo? A věděli to vůbec trenéři?"

Každopádně fanoušci v Severní Americe budou určitě večer fandit Finům, podle nich by byla škoda, aby jejich mládežnický výběr v turnaji nepokračoval a jeho místo zaujali Rusové.

„Rusko, sory. Víme, že studená válka už skončila. Ale ve čtvrtek večer jsme všichni Finové. Finsko do toho!" napsal například list Buffalo News.

Reklama