Hlavní obsah

Hvězdnému Realu bude šéfovat Portugalec Queiroz

MADRID

Novým koučem fotbalistů Realu Madrid bude Portugalec Carlos Queiroz, který se dohodl s vedením klubu na dvouleté smlouvě. Dosavadní asistent Alexe Fergusona v Manchesteru United nahradí Vicenteho del Bosqueho, s nímž funkcionáři 'bílého baletu' neprodloužili smlouvu.

Foto: Real Madrid

Carlos Queiroz

Článek

Na portugalského světoběžníka padla podle španělských médií volba proto, že naplňoval představu předsedy Realu Florentina Péreze o moderním trenérovi. "Profil našeho kouče musí být v souladu s image týmu," prohlásil Pérez. K mužstvu nechtěl žádné slavné jméno, ale méně známého odborníka. Queiroz je údajně ve srovnání s del Bosquem mnohem vstřícnější k médiím.

"Del Bosque byl příliš tradičním trenérem. Hledali jsme někoho, kdo dává víc taktice, strategii a fyzické přípravě," prozradil kritéria výběru předseda.

Koučoval Figa

Queiroz je bývalým trenérem jihoafrické reprezentace a portugalské jednadvacítky, v níž zase vedl další hvězdu týmu Figa. To je další klad nového kouče, neboť experti si po Beckhamově přestupu často kladou otázku, jak se snese na hřišti s Figem, protože oba jsou zvyklí hrát na pravém kraji zálohy. "Je to pro něj úžasná příležitost, taková šance se nedá odmítnout," prohlásil Beckham v listu Daily Mail poté, co se objevily zprávy o chystaném Queirozově příchodu na San Bernabeu.

Rodák z Mozambiku, který v březnu oslavil padesáté narozeniny, na sebe upoutal pozornost poprvé na přelomu 80. a 90. let, kdy dvakrát dovedl portugalskou jednadvacítku k titulu mistrů světa. Kromě Figa, kterého prý objevil pro velký fotbal, v ní tehdy vedl Ruie Costu a další současné opory národního týmu.

Poté kromě afrického angažmá vystřídal i národní týmy Portugalska a Spojených arabských emirátů. Trenérské řemeslo jej zaválo dokonce i do Spojených států a Japonska. Pro jeho působení v mnohonárodnostním Realu Madrid hovoří i fakt, že ovládá pět jazyků.

Reklama

Související témata: