Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:1 PPProdloužení rozhodlo. Češi porazili na MS Švýcary

Praha
Aktualizováno

Zahajovací bitva má výsledek. A dopadla nakonec uspokojivě. Česká hokejová dvacítka vyhrála první duel na mistrovství světa ve Vancouveru. Hráči pod trenérem Václavem Varaďou porazili Švýcarsko 2:1 v prodloužení. Duel rozhodl po 52 sekundách nastavení David Kvasnička a Česko získalo dva body v základní skupině A.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Daniel Bukač (vlevo) z českého týmu a Švýcar Nando Eggenberger.

Článek
Fotogalerie

První třetina skončila bez branek. Ani jeden z týmů se v premiéře ve Vancouveru neprosadil, nepomohly ani přesilové hry. Na minulém mistrovství světa Češi porazili Švýcary 6:3, za prvních dvacet minut nového turnaje se nenašel žádný úspěšný střelec.

Ten první byl nakonec na švýcarské straně, soupeř využil přesilovku. Rychlá souhra ve 28. minutě a z úvodní úspěšné trefy se radoval Eggendberg. Dlouho se ale tým helvétského kříže z vedení neradoval. Kapitán Martin Nečas přihrál zpoza branky a našel Martina Kauta. Český tým srovnal ve 30. minutě.

Více branek v prostřední části nepadlo. Varaďův tým se hlavně bránil, protože za dvacet minut vyfasoval šest menších trestů. Švýcaři dohrávali třetinu ve dvojnásobné početní výhodě, ale gólman Lukáš Dostál všechny příležitosti vyřešil.

Napadání a agresivní styl. Toto pojetí dělalo českému týmu starosti. Na začátku třetí části měli více ze hry Švýcaři. Deset minut před koncem základní hrací doby byl stav stále nerozhodný, hře vévodili brankáři, ten český se musel více otáčet, Dostál ale držel své spoluhráče.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Český obránce Dalimil Mikyska (22) a Švýcar Ramon Tanner (20).

DARRYL DYCK

V 53. minutě trefil tyč Kryštof Hrabík. Ojedinělá šance neskončila gólem. V 57. minutě vyfasoval dvě minuty za krosček Nečas a česká střídačka hlásila pohotovost. Po dvou minutách ji mohla odvolat, skóre se neměnilo.

Utkání došlo do pětiminutového prodloužení, kdy hráli tři hráči na každé straně. Duel rozhodl už po 52 sekundách nastavení David Kvasnička. Uznání ale zasloužil brankář Dostál, který byl také vyhlášen nejlepším českým hráčem úvodního duelu na světovém šampionátu.

Český tým čeká 29. prosince bitva s Ruskem. V neděli 30. prosince narazí na Kanadu, velkého favorita turnaje. Základní skupinu Češi uzavřou duelem s Dánskem o den později.

MS do 20 let - skupina A (Vancouver)
Česko - Švýcarsko 2:1 PP (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 30. M. Kaut (Nečas, Lauko), 61. Kvasnička (M. Kaut, Lauko) - 28. Eggenberger (Leuenberger, Kurashev). Rozhodčí: Anderson, Bruggeman (oba USA) - Goljak (Běl.), Šefčík (SR). Vyloučení: 8:4, navíc Brüschweiler (Švýc.) 10 min. Využití: 0:1.
Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Bukač - Hrabík, Nečas, M. Kaut - F. Zadina, Machala, Hladonik - Lauko, Kondelík, Plášek - Pekař, Kern, Pour. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články