Hlavní obsah

Hokejistům chybí góly, opory navíc proti Kanadě sbíraly trestné minuty namísto branek

Vancouver/Praha

Čeští mladíci chtěli poslední juniorské mistry světa v hokeji překvapit, tyto plány ale vzaly za své už v první třetině. Kromě toho se zatím na MS U20 moc neprosazují hlavní hvězdy mužstva. „Musíme být lepší – já, Nečas i Zadina,“ burcoval po zápase Martin Kaut. Národnímu týmu v utkání navíc rozhodně neprospěly desetiminutové tresty právě pro Kauta a Martina Nečase.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Útočník Jan Jeník ve svém prvním zápase na MS U20 přihrál na jediný český gól.

Článek
Fotogalerie

První třetinu Kanaďané při střelecké převaze 14:8 vyhráli 3:1.

„Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale Kanadě pomohla první branka. Sice jsme rychle vyrovnali, ale následně jsme při přesilovce Kanady špatně vyhodnotili situaci a soupeř znovu vedl," hořekoval hlavní trenér Václav Varaďa.

„Ve druhé třetině jsme si vypracovali spoustu šancí a hráli jsme velmi dobře. Nedáváme ale góly. Pak jsme dostali z brejku čtvrtou branku, což bylo nakonec klíčové. Ve třetí třetině si to Kanaďané zkušeně pohlídali. (...) Jakuba Škarka jsem poslal do branky, abych dal týmu nějaký nový impulz. Podržel nás a hrál velmi dobře s kotoučem," popsal mistr světa z Vídně 2005.

Češi odehráli na turnaji tři zápasy, vstřelili však pouhé čtyři branky. „Bojujeme, blokujeme střely, ale chybí nám góly," potvrdil hlavní kouč. Mike DiPietro v brance Kanady zastavil 23 českých pokusů, dvě rány ze své hole vyslal Martin Kaut. „Hráli jsme jako tým, měli jsme v zápase dobré momenty. Porážku musíme hodit za hlavu a připravit se na Dány. Koncovku musíme zjednodušit, dáváme málo gólů. Sílu v ofenzivě máme, chce to více chodit do branky," řekl forvard, jehož si v prvním kole draftu NHL vybralo Colorado.

Kanada v utkání měla tři menší tresty, Česko pět, k tomu ale navrch také dvě „desítky" za nesportovní chování Martina Kauta a kapitána Martina Nečase. Ten český tým oslabil v 49. minutě a chyběl tak téměř ve zbytku zápasu. Javorové listy navíc využily obě početní výhody po vyloučení zmíněných hráčů.

Mezi pozitiva však lze zařadit výkon útočníka Jana Jeníka, jenž se v zápase s Kanadou představil na turnaji poprvé a přihrál Ondřej Machalovi na jedinou branku českého mužstva.

„Byl jsem čerstvý a nabuzený, abych klukům pomohl. Jsem rád, že jsem se do týmu dostal. Myslím si, že to bylo poměrně vyrovnané utkání. Odmakali jsme to na sto procent. Musíme proměňovat šance a vyvarovat se některých chyb. Vyšla mi přihrávka na Ondru Machalu, který to krásně trefil. To byl hezký moment," řekl hokejista, na nějž ve třetím kole letošního draftu ukázala Arizona.

Právě Machalova účast v dalším utkání ale není jistá, z tvrdého utkání s Kanadou odstoupil ve druhém dějství. „Dostal jsem tam krosček a už jsem nemohl pokračovat. Doufám ale, že to nebude nic vážného," přál si Machala.

V pondělí od 22:00 SEČ svěřence kouče Václava Varadi čeká přímý souboj o čtvrtfinále s posledním Dánskem. Českému mužstvu stačí k postupu do play off jeden bod.

Reklama