Hlavní obsah

Dánsko - Česko 0:4Bez komplikací! Česká hokejová dvacítka si na MS zahraje čtvrtfinále. Už zná soupeře

Aktualizováno

První cíl splněn! Čeští hokejoví reprezentanti do dvaceti let si na MS v Kanadě zahrají čtvrtfinále. V posledním utkání v základní skupině A nepřipustili komplikace a porazili po gólech Lauka, Nečase, Kauta a Krále outsidera z Dánska 4:0. Ve skupině obsadili svěřenci Václava Varadi třetí místo a jejich čtvrtfinálovým soupeřem bude tým USA. Duel se bude hrát ve čtvrtek ve 2:00 SEČ.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Čeští hokejisté Jáchym Kondelík (vlevo) a Jakub Lauko oslavují gól proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

Češi v závěrečném utkání ve skupině vstřelili tolik branek jako ve třech předchozích zápasech proti Švýcarsku, Rusku a Kanadě dohromady, Lukáš Dostál udržel čisté konto. Dánové zatím vše prohráli a zůstávají jediným týmem, který nevstřelil na turnaji ani jeden gól, a čeká je série o udržení mezi elitou proti Kazachstánu, nejhoršímu celku skupiny B.

Český tým začal rozpačitě a moc nechybělo, aby Grundtvig hned zkraje ukončil čekání svého týmu na gól a otevřel skóre, ale vychytal ho Dostál. Na koně posadil jasného favorita zápasu až skvělý part Hrabíka v deváté minutě, když nejprve zastavil útok soupeře, projel až do blízkosti dánské branky, odkud našel zpětnou přihrávkou Kauta a ten poslal Čechy do vedení.

Zanedlouho přišla i první přesilovka a s ní i uklidňující druhá trefa. Zadinovi sice při zakončení do odkryté branky ještě překazil radost parádním zákrokem strážce dánské branky Soegaard, vzápětí přišla ale podobná kombinace na druhé straně útočného pásma a skórující Nečas.

Velmi povedenou přesilovkou se pak prezentoval i soupeř, ale bez gólové tečky. Ve 27. minutě zachránil při dalším českém oslabení dvoubrankový náskok svého týmu Dostál, když betonem zastavil Schultze. Na druhé straně naopak před polovinou utkání zvýšil Kaut po další skvělé souhře v početní výhodě, když mu ideálně předložil puk Kondelík.

Gaspar opustil led na nosítkách

Ve 37. minutě si Dánové zahráli 17 vteřin pět na tři, ale větší možnost si nepřipravili.

Stínem zápasu bylo nepříjemné zranění Gaspara, jenž po tvrdém naražení na branku při bránění dánského útoku opouštěl led na nosítkách. Machala pak nedotáhl blafák v oslabení, Cubars na druhé straně otřel svůj pokus o brankovou konstrukci.

Necelé čtyři minuty před koncem zamířil na trestnou lavici Galvas a Dánové ve snaze o první gólovou trefu na turnaji sáhli dokonce ke hře bez gólmana. Češi tak mohli zkoušet pálit do opuštění branky a využil toho Král, když vysokým obloučkem z vlastního obranného pásma završil výhru.

MS hokejistů do 20 let - skupina A (Vancouver):
Česko - Dánsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Lauko (Hrabík), 12. Nečas (F. Zadina, Kvasnička), 29. Kaut (Kondelík, Nečas), 58. F. Král (Bukač, Kern). Rozhodčí: Staňo (SR), Ingram - Chaput (oba Kan.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:0. Diváci: 10 204.
Sestava Česka: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, Gaspar, F. Král, Bukač, Šalda - F. Zadina, Kern, M. Kaut - Pekař, Nečas, Plášek - Hrabík, Kondelík, Pour - Machala, Hladonik, J. Jeník - Lauko. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 4 15 : 6 12
2 Kanada 4 23 : 5 9
3 Česko 4 8 : 8 5
4 Švýcarsko 4 11 : 12 4
5 Dánsko 4 0 : 26 0

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švédsko 4 16 : 8 11
2 USA 4 18 : 9 10
3 Finsko 4 12 : 7 6
4 Slovensko 4 15 : 14 3
5 Kazachstán 4 5 : 28 0

Reklama