Hlavní obsah

V sedmnácti letech rozhodl MS! Zlatou euforii zažívají ve Finsku

Vancouver/Praha
Aktualizováno

Nejdůležitější otázka hokejového mistrovství světa hráčů do 20 let je vyřešena. Novými světovými šampiony se ve Vancouveru stali hráči Finska, kteří porazili USA 3:2. O zlatu rozhodl v 58. minutě sedmnáctiletý Kaapo Kakko.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Tým Finska ovládl mistrovstí světa hokejistů do 20 let.

Článek
Fotogalerie

Ve finále se setkaly týmy, které spolu hrály v jedné základní skupině světového šampionátu. Zde Američané porazili Finy 4:1. Ve čtvrtfinále hráči USA porazili Česko 3:1, v semifinále Rusko 2:1. Finové v play off přešli nejdříve přes Kanadu, kterou přehráli 2:1 v prodloužení a šokovali svět. O postup do finále přehráli Švýcary 6:1.

V 10. minutě finále Američané využili přesilovku, ale gól nebyl uznán, tento verdikt posvětil i video rozhodčí, a to z důvodu útočícího hráče v brankovišti. Rozpaky na střídačce USA, oddych na straně Finů. V úvodní dvacetiminutovce nakonec branka nepadla, zápasu vládli brankáři.

Čtvrtá americká přesilovka v polovině utkání nepřinesla úspěch, šanci v početní výhodě naopak využilo mužstvo ze severu Evropy. Ylönen ve 32. minutě napřáhl a vše prostřelil, brankář Primeau neměl šanci. Po čtyřiceti minutách viděli fanoušci stále jen jeden gól.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Finský útočník Kaapo Kakko v 17 letech rozhodl svým gólem finále juniorského šampionátu.

Jonathan Hayward

Rychlý hokej, kde Finové byli střelecky aktivnější 22:17. Za první dvě dvacetiminutovky padl jen jeden gól, ale boj o zlato určitě nenudil - šance, přečíslení, jenže gólmani měli navrch.

Střela od modré přes pět hráčů a přišla další finská radost. Ve 46. minutě navýšil ztrátu Američanů Latvala. Ti museli nyní zařadit vyšší rychlost. A to se také povedlo. Jen za 61 sekund našel mezeru u tyčky finské branky Chmelevski. A netrvalo dlouho a bylo srovnáno, ve 49. minutě upravil skóre na 2:2 Norris.

Minulých 10 finále MS juniorů
2018Švédsko - Kanada 1:3
2017USA - Kanada 5:4 SN
2016Finsko - Rusko 4:3
2015Kanada - Rusko 5:4
2014Finsko - Švédsko 3:2
2013Švédsko - USA 1:3
2012Švédsko - Rusko 1:0 PP
2011Kanada - Rusko 3:5
2010Kanada - USA 5:6 PP
2009Švédsko - Kanada 1:5

Prodloužení? Ne - 86 sekund před koncem třetí třetiny a závar před americkou brankou. O zlaté euforii rozhodl v 58. minutě sedmnáctiletý Kakko.

Zlato v kanadském Vancouveru získalo Finové, stříbro Američané a bronz brali Rusové, kteří porazili v utkání o třetí místo Švýcarsko 5:2.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Gólová radost ruských mladíků v utkání o bronz na MS hokejistů do 20 let.

DARRYL DYCK

Finále MS juniorů
USA - Finsko 2:3
Branky: 47. Chmelevski, 49. Norris - 32. Ylönen, 46. Latvala, 58. Kakko.
Individuální ocenění mistrovství světa hokejistů do 20 let ve Vancouveru a Victorii:
Nejlepší hráči (podle direktoriátu turnaje):
brankář: Pjotr Kočetkov,
obránce: Alexandr Romanov (oba Rusko),
útočník: Ryan Poehling (USA).
All Star tým (podle akreditovaných novinářů):
Ukko-Pekka Luukkonen (Finsko) - Alexander Romanov (Rusko), Erik Brännström (Švédsko) - Grigorij Denisenko (Rusko), Philipp Kurashev (Švýcarsko), Ryan Poehling (USA).
Nejužitečnější hráč: Ryan Poehling (USA).

Reklama

Související témata: