Hlavní obsah

Kanada začala MS dvacítek výhrou nad USA. Švédové otočili bitvu s obhájci zlata

Ostrava
Aktualizováno

Hokejisté Kanady začali mistrovství světa do 20 let v České republice vítězstvím nad USA 6:4, přestože na začátku utkání prohrávali 0:2. Čtyřmi body za gól a tři asistence přispěl k výhře útočník Alexis Lafreniere, favorit draftu NHL v příštím roce. I Švédsko otočilo derby s Finskem. Tým Tre Kronor proti obhájcům titulu dvakrát dotahoval, ale nakonec slavil výhru 3:2 v prodloužení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Kanady se radují z vítězstvínad USA na MS do 20 let.

Článek

Finové v severském derby vedli od 17. minuty po brance Patrika Puistoly, ale ve 22. minutě vyrovnal Nils Höglander, který předvedl parádičku po vzoru Fina Mikaela Granlunda z mistrovství světa 2011 v Bratislavě. Nabral puk za brankou na čepel hole a hodil ho za záda gólmana Justuse Annunena. Finsku vrátil vedení ještě ve druhé části Kristian Tanus, ale v 55. minutě vyrovnal Samuel Fagemo a v čase 64:55 rozhodl v přesilové hře Alexander Holtz.

"Trénuju tenhle trik hodně, už se mi povedl letos i ve švédské lize. Vím, že to umím proměňovat. Je to legrace," řekl novinářům Höglander, který hraje ve Švédsku za Rögle. "Ani nevím, proč jsem se tak rozhodl, ale ten gól jsme potřebovali. Jsem rád, že to vyšlo a pomohlo týmu k vítězství. Hráli jsme dobře, měli jsme hodně šancí," dodal.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brankář Justus Annunen z Finska dostává gól v duelu se Švédy.

Souboj Kanady s USA nabídl šest využitých přesilových her, po třech na obou stranách. Tu poslední zužitkoval v čase 56:42 Američan Shane Pinto a vyrovnal na 4:4. Hned za sedm sekund ale využil chybu K'Andreho Millera Lafreniere a rozhodl. Do prázdné branky ještě pojistil výsledek Raphael Lavoie.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Švédští hokejisté oslavují výhru v prodloužení nad Finskem na MS do dvaceti let.

V úvodním utkání skupiny A v Třinci vyhrálo Švýcarsko nad Kazachstánem 5:3. Outsider držel i díky dvěma gólům Maxima Musorova až do 49. minuty nerozhodný stav 3:3. Ve zbytku zápasu ale inkasoval po dvou tečích a prohrál 3:5.

Kazachstán v utkání třikrát vyrovnal. "Nikdo nechtěl prohrát. Máme dobrý tým, oni taky, přetahovali jsme se. Snažili jsme se ze sebe vydat to nejlepší, dřeli jsme. Občas nás zmáčkli, ale rozhodly špatné odrazy," řekl Musorov.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva brankář Nico Daws z Kanady, Curtis Hall z USA, Dylan Cozens z Kanady a Ty Smith z Kanady.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Skupina A (Třinec):
Švýcarsko - Kazachstán 5:3 (2:1, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Verboon, 19. Gerber (Aebischer), 31. Salzgeber, 49. Wetter (Aebischer, Sopa), 54. Verboon - 16. Musorov (Bojko), 25. Djomin (Bondarenko), 36. Musorov. Rozhodčí: Hejduk (ČR), Vikman (Fin.) - Bowles (USA), Huseby (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 1397.
Švédsko - Finsko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Höglander (Fagemo), 55. Fagemo (Höglander), 65. Holtz (Berggren) - 17. Puistola (Honka, Tanus), 34. Tanus (Puistola). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Morozov (Rus.) - Merten (Něm.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0: Diváci: 4471.
Skupina B (Ostrava):
Kanada - USA 6:4 (0:2, 3:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 24. McMichael (Thomas), 27. Hayton (Lafreniere), 34. Foote (Smith), 51. Hayton (Lafreniere, Veleno), 57. Lafreniere, 59. Lavoie (Lafreniere) - 4. Pinto (Jones, Brink), 19. Kaliyev (Zegras, Turcotte), 53. Robertson (Wahlstrom, Pinto), 57. Pinto (Robertson). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Heikkinen - Hägeström (oba Fin.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:3. Diváci: 8693.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články