Hlavní obsah

Závod, kam ještě nedávno nevkročila lidská noha

Asi každý by si řekl, že v naší zemi už byl probádaný i ten poslední centimetr lesů, polí a luk. Jenže ona to není až tak docela pravda! Napadne vás, kde ten kousek země asi bude? Na jihu Čech se pomalu začíná otevírat veřejnosti tzv. Neznámá Šumava. Neznáte? Vždyť je přece „Neznámá“. Ale můžete ji poznat. 2. července 2016 díky skutečně pořádnému závodu Boletice Race.

Foto: Sport.cz

Boletice Race

Článek
Fotogalerie

Vydali jsme se s předstihem prozkoumat místa, kam se 2. července může dostat prakticky každý. Musí ale běžet závod na 20 kilometrů nebo si vybrat jednu ze dvou cyklistických tras. Všechny tři naplánované a pečlivě vybrané tratě vás zavedou do krajiny Neznámé Šumavy. Ta se rozprostírá jen pár kilometrů severně od přehrady Lipno v okolí rybníka Olšina a dosahuje až k osadám Uhlíkov a Arnoštov ležících nedaleko Volar. Zavítáte také do už zaniklých osad Ondřejov nebo Jablonec. Právě tady se otevírá každý víkend a o svátcích Vojenský újezd Boletice, do něhož byl po více než 60 let vstup normálním smrtelníkům zakázán. I tak ale zůstávají místa, kam se dostanete jen jako účastníci některého ze závodů, protože v těchto lokalitách i nadále působí Armáda České republiky. Běžci i cyklisté se tak dostanou na tankovou nebo leteckou střelnici, které jsou po celý rok pro veřejnost nepřístupné.

Běžecká trať měřící 20 kilometrů vede nádhernými místy Neznámé Šumavy počínaje Olšinou přes obec Hodňov a pak už většinou po zpevněných polních a lesních cestách a loukách. Běžci se dostanou na netušená místa, ale také si naplno užijí svůj sportovní výkon. Poslední kilometry pak vedou chráněnou krajinnou oblastí a úplný závěr obstará běh po asfaltové silnici přes Polnou a Květušín s klesáním k rybníku Olšina až do cíle. A zdatní běžci stihnou po dvacítce po svých i kratší závod na kole.

Na cyklisty čekají dvě trasy po zpevněných cestách dlouhé 41 a 68 kilometrů. Na obou tratích se střídají stoupání se zajímavými sjezdy, které ale vybízejí spíše k opatrnosti než k riskantní jízdě. Cyklistické tratě v sobě nesou sportovní výzvu, ale zároveň také příležitost pro rekreační cyklisty, kteří si chtějí jízdu užít po dobu několika hodin a nikam nespěchají. Během závodu se dostanou na úžasná místa jako je Adolfův kámen nebo těsně pod vrchol Knížecího stolce, který je v nadmořské výšce 1236 metrů. Prakticky z každého místa, které není ukryto za stromy, se skýtají úchvatné výhledy do okolní šumavské krajiny.

Kdo není běžec ani biker, může si na hladině rybníka Olšina vyzkoušet dračí lodě. Děti si pak mohou vybrat z několika závodů a na závěr programu se nabízí i dostatek kulturního vyžití se stand up komikem Danielem Čechem a hudebníky Olgou Lounovu nebo Xindlem X.

Pro všechny, kteří chtějí poznat nepoznané a zažít parádní závod, už není čas váhat, protože startovních čísel ubývá. Boletice Race má v kalendáři své místo v sobotu 2. července. Více informací na www.boleticerace.cz

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.