Hlavní obsah

Nový způsob investování s výnosem šest až osm procent ročně využívají už tisíce Čechů

Stále více Čechů se v posledních měsících vrhá poprvé v životě do investování. Hledají férový způsob slušného zisku, který zvládne i začátečník. A proto roste zájem také o investice do lidí na Zonky, kde je průměrný čistý výnos od 6 % za rok.

Foto: Sport.cz

Zonky.cz

Článek

Investovat na Zonky (www.zonky.cz) je snadné a výhodné. Lidé tak už lidem přes tuhle online službu sdílené ekonomiky půjčili přes půl miliardy korun. Někteří z nich dokáží svoje peníze zhodnotit až o 10 % ročně, a oproti jiným způsobům investování mnohem bezpečněji. Díky Zonkyho pravidlům nejsou potřeba žádné extra zkušenosti a nehrozí vysoká rizika.

Martin Bydžovský: „Zajímají mě příběhy.“

Investor Martin Bydžovský nehledá maximální výdělek, ale vybírá si k investování na Tržišti příběhů (https://app.zonky.cz/?page=1), kam klienti vystavují své poptávky, proč a na co si chtějí půjčit. „Mě baví si číst příběhy lidí. Baví mě rozhodovat se podle toho, jestli má smysl jim půjčit, nebo chtějí peníze na nějaký nesmysl,“ říká Martin a dodává, že se v investování také zatím spíš rozkoukává.

„Ale dovedu si představit, že bych peníze, co měsíčně posílám na penzijní pojištění, časem pravidelně investoval do půjček na Zonkym. Je to určitě výhodnější,“ říká. Podobně to má další Zonkyho investor Karel Černohorský: „Snažím se podporovat to, čemu věřím a co mám rád.“ Že se peníze příjemně zhodnocují, bere spíš jako bonus.

Příběhy a rating vás povedou

I když si člověk vybírá podle příběhů, samozřejmě má na Zonky (www.zonky.cz) i základní investorská vodítka: jako jsou délka splácení a hodnocení rizikovosti (rating). Rating A až D označuje míru rizika, že může mít daný klient v budoucnu problém se splácením. Čím lepší rating, tím nižší úrok - od 3,99 % až po 19,99 %. Čím vyšší riziko si vyberete, tím lépe můžete své peníze zhodnotit.

Nebo lze hrát na jistotu a vydělávat po malých částkách na více půjčkách s nižším rizikem. Třeba Karel Černohorský, pro kterého je výnosnost na druhém místě, má raději jednorázové větší investice v řádu tisíců. Přitom si pečlivě vybírá, do čeho investuje. „Na Zonkyho si odkládám peníze, co mi zbydou z výplaty, naspořeno nic nemám, takže jakmile narazím na půjčku, která se mi líbí, přispěju.“

Kolik investovat

Strategie se různí, ale pravidla jsou daná. Do každé půjčky může člověk investovat pouze jednou: od 200 do pěti tisíc korun. Proč ne víc? Má to dva důvody: aby se na každou poptávku složilo více investorů a výhodnou investici tak „nevyjedl“ ten nejrychlejší, a druhý důvod je, aby se zároveň ani začínající investor nemohl moc spálit.

Peníze klienti vrací každý měsíc na váš investorský účet u Zonkyho (www.zonky.cz), odkud je můžete buď vybírat, nebo dál investovat. Investoři a klienti se vzájemně neznají. Převody peněz zařizuje Zonky.

Kolik můžete vydělat?

Průměrný roční výnos se liší podle míry rizika, kterou podstoupíte. Lidé investují různě. Někdo preferuje rizikovější investice, které mají vyšší výnosy, někdo má raději bezpečnější investice, které ale mají nižší výnos. Budujte si rozmanité portfolio, nikdy nevkládejte většinu investic do jedné rizikové kategorie a uděláte nejlépe.

Těšit se můžete na průměrný výnos 6 až 10 % podle rizikovosti. Vývoj svých investic můžete průběžně sledovat přes internet ve svém investorském profilu. Zonky (www.zonky.cz) si bere 1 % z proinvestované částky. Poplatek strhává z investorského účtu jednou měsíčně, takže se nemusíte o nic starat. Žádné jiné poplatky neplatíte.

Investujte do půjček od lidí na Zonky (www.zonky.cz) a vydělávejte peníze na věcech, kterým věříte. Napište nám na info@zonky.cz. Nebo každý pracovní den od 8.00 do 20.00 a o víkendu od 9.00 do 18.00 volat zákaznickou linku na čísle 800 449 999. Na Zonky lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.