Hlavní obsah

Olympiáda bude bez ruských atletů! Arbitráž zamítla jejich odvolání

Curych
Aktualizováno

Ruští atleti nebudou startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Sportovní arbitráž CAS dnes v Lausanne zamítla odvolání 68 atletů proti kolektivnímu trestu od mezinárodní federace IAAF za rozsáhlou dopingovou aféru.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

"Panel CAS potvrdil platnost pravidel IAAF, podle kterých se atleti vyloučených svazů nesmějí účastnit soutěží zastřešovaných atletickou federací," uvedla arbitráž v prohlášení.

Verdikt podle všeho bude mít vliv na rozhodování Mezinárodního olympijského výboru, který chystá sankce pro Rusko v důsledku pondělní zprávy nezávislé komise antidopingové agentury WADA. Podle ní ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky.

Celé ruské výpravě, kterou tvoří 387 sportovců včetně atletů, hrozí vyloučení z her. Výkonný výbor MOV kvůli tomu svolal na neděli mimořádnou telekonferenci a o trestu by měl rozhodnout nejpozději do úterý. "Rozhodnutí jsme zaznamenali a budeme ho studovat a analyzovat," uvedl MOV v prohlášení.

Obrátí se na civilní soud?

"Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu. Rozhodnutí bylo politické a bez právního základu. Zvažujeme, jaké další kroky podnikneme," citovala agentura Interfax ruského ministra sportu Vitalije Mutka. "Myslím, že možná přišel čas obrátit se na civilní soud," dodal s tím, že atleti musí bránit svou čest a důstojnost. A to i přesto, že soud by o případě nestihl rozhodnout do 5. srpna, kdy olympijské hry v Riu odstartují.

IAAF verdikt uvítala. "Jsem rád, že byla podpořena naše pravidla a snaha o čistý sport," konstatoval předseda federace Sebastian Coe. "Ale není to důvod k oslavě. Nedělám atletiku kvůli tomu, abych někomu zakazoval sportovat. Naším hlavním cílem je spolupracovat, ne někoho vylučovat," dodal.

Podle českého experta na sportovní právo Jana Šťovíčka jde o závažné rozhodnutí. "Je to zásadní precedens. A bude sloužit jako precedens i pro MOV, který má na stole kauzu vyloučení všech ruských sportovců z olympijských her. MOV čekal právě na dnešní rozhodnutí a bude se jím zřejmě řídit. To naznačuje, jak by rozhodnutí MOV mohlo dopadnout," řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

IAAF suspendovala ruský svaz vloni v listopadu, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová, které nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém. Kvůli dopingu nesmí na hrách v Brazílii startovat také vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu a také rychlostní kanoisté Rumunska a Běloruska.

Reklama

Související témata: