Hlavní obsah

Kreml má na obranu málo času. I člověk bez srdce by se ustrnul, zlobí se matky ruských sportovců

Moskva

Rozhodnutí sportovního arbitrážního soudu je pro ruský sport nepříjemné, je to špatná zpráva. Novinářům v Moskvě to dnes řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na verdikt CAS, který ruským atletům zakazuje účast na srpnové olympiádě v Riu de Janeiro. Rozhodnutí dnes kritizoval i ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

Článek

Situace ruského sportu je podle Peskova o to horší, že rozhodnutí padlo jen dva týdny před zahájením olympijských her. "Právní nástroje pro obranu práv našich sportovců jsou teď dost omezené," řekl mluvčí.

Podle ruského ministra zahraničí Lavrova je "dělení olympijských sportovců podle příslušnosti k jednotlivým zemím" velká chyba. "Překvapilo mě, že vztáhli ruku na olympijské ideály. Olympijská charta nedělí sportovce podle zemí nebo národností. CAS se snaží dělit sportovce podle příslušnosti k té či oné státní struktuře, což je velká chyba," konstatoval ruský ministr.

Moskevský rozhlas dnes oznámil, že matky ruských sportovců, jichž se verdikt dotkl, napsaly otevřený dopis s výzvou ke zjednání spravedlnosti. "Jen několik dnů před olympiádou kdosi zavřel našim dětem dveře ke snu jejich života, k němuž kráčeli dlouhá léta. I člověk bez srdce by se ustrnul," citoval rozhlas z dopisu.

Reklama

Související témata:
Sergej Lavrov