Hlavní obsah

Stěpanovová žádá od MOV výjimku, chce do Ria

Moskva

Ruská běžkyně Julia Stěpanovová, která pomohla rozkrýt dopingový skandál, požádala Mezinárodní olympijský výbor, aby jí povolil start na hrách. Třicetiletá půlkařka mohla díky své roli v při odhalování systematického dopingu jako jediná Ruska startovat na mistrovství Evropy a v Riu de Janeiro měla závodit jako neutrální sportovkyně. Jenže nedělní rozhodnutí MOV jí o tuto šanci připravilo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Julia Stěpanovová stále věří v účast na OH v Riu.

Článek

Podle něj totiž nesmí z Ruska na hry nikdo, kdo měl v minulosti problémy s dopingem. A Stěpanovová byla v roce 2013 potrestána na dva roky za nesrovnalosti v biologickém pasu.

Mezinárodní olympijský výbor ji pozval do Ria jako čestného hosta, to ale atletka odmítla. "Nepustili jsme se do toho kvůli pozvánce mezi diváky," napsala v dopise, který společně s manželem adresovali generálnímu řediteli MOV Christophu de Kepperovi.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko chce vyjednat výjimku i pro další ruské atlety. Napsal dopis předsedovi IAAF Sebastianovi Coeovi, aby umožnil start sportovcům, kteří jsou prokazatelně "čistí", a jako příklad uvedl tyčkařku Jelenu Isinbajevovou.

"Z mého pohledu není fér, že kvůli všeobecným dopingovým problémům jsou trestáni i takoví velikáni jako Jelena Isinbajevová, jejíž bezchybnou pověst prokázalo množství dopingových testů," napsal ruský ministr sportu.

Reklama

Související témata: