Hlavní obsah

Gratulace k Londýnu Veselého zaskočila. Pak si dal štamprli slivovice

Rio de Janeiro

Přijímal gratulace k medaili, přitom atletické soutěže v Riu ještě ani nezačaly. V olympijské vesnici zastihla oštěpaře Vítězslava Veselého zpráva, že po diskvalifikaci stříbrného z Londýna Ukrajince Oleksandra Pjatnycji za užití anabolického steroidu by se měl posunout na bronzovou pozici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Oštěpař Vítězslav Veselý by měl získat bronz z olympijských her v Londýně.

Článek

Jak se k vám dostala informace o Ukrajincově diskvalifikaci?

Nečekaně. Nečetl jsem žádná média, jen jsem přišel na pokoj a Kuba Vadlejch mi najednou gratuloval k Londýnu. Chvíli jsem nechápal, pak jsme si dali štamprli slivovice na desinfekci a šli spát. Byl to příjemný večer.

Trenér Železný říkal, že jméno hříšníka ho tolik nepřekvapilo...

Těžko říct. Je pravda, že jsme se bavili, že Ukrajinci k tomu mají tendenci a vzpomínám si docela přesně, jak v tom roce hodil daleko na Ukrajině a nevylezl za hranice, i když tam byl na závody hlášený a mohl jezdit na diamantovky. První závod měl na mistrovství Evropy v Helsinkách, kam přijel, docela to pokazil, potom závodil v Paříži, kde jsem byl za ním druhý, a přišel Londýn. To chování bylo v uvozovkách podezřelé, ale všude prošel, takže bylo těžké mu něco vytýkat.

Pomůže vám psychologicky, že už před závodem v Riu jste olympijský medailista?

Já si nepřipouštím, že to vyšlo zrovna tady. Pro mě je to na jednu stranu dobrá zpráva, na druhou každá medaile je trochu o emocích, s nimi je spojený celý sport. Člověk prožívá výsledek, tak je trochu škoda, že sportovec je o ně ochuzený.

Jak vzpomínáte na soutěž v Londýně? V kvalifikaci jste si hodil osobní rekord...

Ale finále je další závod, ten důležitější... Nemá cenu si říkat, kdyby. Kdo ví, jak by to pak dopadlo v Moskvě (na MS 2013 získal zlato), může se rozjet nějaký řetězec posloupností a člověk nedohlédne, co by to znamenalo. Nemá smysl se dívat do minulosti a ani vlastně do budoucnosti. Ale je dobré vědět, že má člověk medaili z olympiády. To jediné mi chybělo.

Berete to v současné době plné dopingových afér tak, že se pravda ukázala?

Těžko říct. Nevím, jestli má člověk počítat s tím, že se nějaká pravda ukáže, ve spoustě odvětví a v životě to tak být nemusí. Na jednu stranu se holedbají, koho všechno chytli, na druhou stranu odsoudí všechny ruské atlety. Kde je ta pravda? Co mohou říct oni? Že nedopovali a stejně nemůžou na olympiádu? Tam taky ta pravda být nemusí...

Očima trenéra Jana Železného: Je jinak fajn, píše básničky
„Je to překvapení, i když jsme se dokonce před odjezdem bavili, jak se zpětně testují vzorky, tak i tohle jméno padlo. Nevěřil jsem, ale jsem rád. Musí to ještě potvrdit IAAF, není to oficiální, ale jsem rád i za načasování, že se to Víťa dozvěděl na olympiádě, může mu to pomoci. Když jedete sem a víte, že to může být poslední šance získat medaili, jak to bude za čtyři roky, nikdo nikdy neví. Proč padlo v debatách zrovna jméno Pjatnycji? Jsou lidi, kterým člověk věří víc a kterým míň. I když on je jinak docela fajn kluk, píše básničky..."

Reklama